Jamal al- Ghitani, 1945-2015, egyptisk forfatter. Han hører til de fremste forfatterne i generasjonen etter Najib Mahfuz, og regnes som en etterfølger av ham, med bred fortellende stil og utdypende person- og miljøskildringer.

Romanen Zayni Barakat (1970, norsk overs. Herskeren, 1988) er hans mest berømte verk. Det er en sviende kritikk av den totalitære staten, i en historisk ramme lagt til tiden rundt mamelukkstyrets fall i Egypt og den osmanske overtakelsen i 1517, men med klare referanser til president Nassers regime (1952–70). Han har også skrevet romaner om politisk og religiøs fundamentalisme og dens sosiale bakgrunn (1976, eng. overs. Incidents in Zafrani Valley), og om egyptiske fremmedarbeideres vilkår på den arabiske halvøya.

Ghitani virket som journalist i mange år i Kairo-avisen Akhbar al-Yawm. Som innflytelsesrik redaktør av den kulturelle ukeavisen Akhbar al-Adab siden 1993 er han en sentral og modig talsmann for de intellektuelle, som kritiserer både myndigheter og islamister for å hemme ytringsfriheten.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.