Jamal al- Ghitani

Artikkelstart

Jamal al- Ghitani, 1945-2015, egyptisk forfatter. Han hører til de fremste forfatterne i generasjonen etter Najib Mahfuz, og regnes som en etterfølger av ham, med bred fortellende stil og utdypende person- og miljøskildringer.

Faktaboks

Uttale
jaˈmal al-ghitˈani, [ʤaˈmaːl alɣiːˈᵵaːniː]
Også kjent som

Jamāl al-Ghīṭānī, Gamal al-Ghaitani

Romanen Zayni Barakat (1970, norsk overs. Herskeren, 1988) er hans mest berømte verk. Det er en sviende kritikk av den totalitære staten, i en historisk ramme lagt til tiden rundt mamelukkstyrets fall i Egypt og den osmanske overtakelsen i 1517, men med klare referanser til president Nassers regime (1952–70). Han har også skrevet romaner om politisk og religiøs fundamentalisme og dens sosiale bakgrunn (1976, eng. overs. Incidents in Zafrani Valley), og om egyptiske fremmedarbeideres vilkår på den arabiske halvøya.

Ghitani virket som journalist i mange år i Kairo-avisen Akhbar al-Yawm. Som innflytelsesrik redaktør av den kulturelle ukeavisen Akhbar al-Adab siden 1993 er han en sentral og modig talsmann for de intellektuelle, som kritiserer både myndigheter og islamister for å hemme ytringsfriheten.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg