Iris Uurto var en finsk forfatter som i sin samtid var kjent for direkte og åpenhjertige romaner om kvinners seksualitet og parforhold i middelklassen.

Et hovedverk er Ruumiin viisaus (1942, svensk Kroppens visdom, 1943), hvor den intelligente hovedpersonen Siiri Halava ikke aksepterer å underordne seg en mann; hun mislykkes og tar sitt eget liv.

I debutromanen Ruumiin ikävä (1930, «Kroppens lengsel») forlater hovedpersonen Paula Lassila sin man for å forfølge sine erotiske drifter. Også Kypsyminen (1935, «Modning», svensk Farvel Maria, 1936) ble tema for 1930-tallets sedelighetsdebatter. Hovedpersonen, fru Pallas, savner en selvstendig identitet utenfor hustru- og morsrollen, og det ender med skilsmisse. I oppfølgeren Rakkaus ja pelko (1936, «Kjærlighet og frykt», svensk Den tappra kärleken, 1937) velger fru Pallas' stedatter Kaarina abort fordi kjæresten Niilo ikke vil binde seg.

Uurto var av bondeslekt, ble student i 1929 og giftet seg i 1930 med den radikale arbeideren og blivende forfatteren Aku Rautala. Han omkom i en trafikkulykke i 1931. Hun levde etter hvert et tilbaketrukket liv.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.