Faktaboks

Iris Uurto

født Lyyli Ester Ripatti

Født
28. januar 1905, Kerimäki
Død
1. april 1994, Kivijärvi
Ruumiin viisaus, bokomslag
Ruumiin viisaus, bokomslag
Otava.

Iris Uurto var en finsk forfatter som i sin samtid var kjent for direkte og åpenhjertige romaner om kvinners seksualitet og parforhold i middelklassen.

Et hovedverk er Ruumiin viisaus (1942, svensk Kroppens visdom, 1943), hvor den intelligente hovedpersonen Siiri Halava ikke aksepterer å underordne seg en mann; hun mislykkes og tar sitt eget liv.

I debutromanen Ruumiin ikävä (1930, «Kroppens lengsel») forlater hovedpersonen Paula Lassila sin mann for å forfølge sine erotiske drifter. Også Kypsyminen (1935, «Modning», svensk Farvel Maria, 1936) ble tema for 1930-tallets sedelighetsdebatter. Hovedpersonen, fru Pallas, savner en selvstendig identitet utenfor hustru- og morsrollen, og det ender med skilsmisse. I oppfølgeren Rakkaus ja pelko (1936, «Kjærlighet og frykt», svensk Den tappra kärleken, 1937) velger fru Pallas' stedatter Kaarina abort fordi kjæresten Niilo ikke vil binde seg.

Uurto var av bondeslekt, ble student i 1929 og giftet seg i 1930 med den radikale arbeideren og blivende forfatteren Aku Rautala. Han omkom i en trafikkulykke i 1931. Hun levde etter hvert et tilbaketrukket liv.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg