Ingedal er et tidligere sogn i Sarpsborg kommune, Østfold. Sognet lå på østsiden av Skjebergkilen, lengst sørøst i kommunen, og hadde grense til Halden. Ingedal utgjør nå Søndre Skjeberg sogn sammen med de tidligere sognene Skjeberg og Ullerøy.

E6 og Østfoldbanen gikk gjennom sognet. Ingedal stasjon, som ligger inntil grensen mot Halden, var stasjon fra 1924 til 1975. Det er store hyttefelt ved Skjebergkilen og ved Grimsøykilen, en østgående arm av Skjebergkilen.

Ingedal kirke, som ligger sentralt i sognet, er en liten steinkirke bygd før 1250, og restaurert i 1968 i 1700-tallsstil. Rundt 500 meter sør for kirken ligger Bakkehaugen helleristningsfelt. Rundt 1,5 kilometer sør for Ingedal stasjon foregår fra 2019 utgravingen av Gjellestadskipet i den såkalte Jellhaugen.

Navnet Ingedal er et bortkommet elvenavn Ingr, kan være en avledning av eng, 'gressmark' eller av ing(r), 'stav eller stang'.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg