Hordaland (klima)

Månedsnormaler for nedbør og temperatur for målestasjonen Bergen - Florida i Hordaland.

.
Lisens: fri
Månedsnormaler for nedbør og temperatur for målestasjonen Midtlæger i Hordaland.
.
Lisens: fri

Artikkelstart

Den midlere luftstrøm over området er fra vest eller sørvest, noe som gir et temperert nedbørrikt klima, mest typisk i kystnære områder. Høye fjell skjermer indre strøk mot innflytelse fra havet, mens fjorder med temperert vann demper vinterkulden, selv i strøk langt fra kysten.

Vind

I høyfjellet dominerer vestavinden både sommer og vinter; i lavere områder blir vindforholdene mer preget av terrenget og av årlige variasjoner i temperaturforskjellen mellom land og hav. Om vinteren blåser det oftest utfallsvind gjennom daler og fjorder, mens det ved kysten oftest blåser fra en retning mellom sør og øst. Hyppigheten av vindstyrker liten kuling eller mer er her størst om vinteren med årsmiddel ca. 10 %. I godværssituasjoner om sommeren gir solgangseffekten ettermiddagsvind fra nordvestlig eller nordlig kant.

Temperatur

Temperaturmidlene for januar og februar er ca. 2 °C ved kysten; selv indre fjordstrøk har ikke vesentlig under 0 °C. Innlandet har ca. −5 °C, høyfjellet i øst ned i ca. −10 °C. Laveste målte minimumstemperaturer er fra −10 °C til −15 °C ved kysten, fra −25 °C til −35 °C i dalstrøkene og i høyfjellet. Middeltemperaturene for juli er 14–16 °C, synkende med høyden til ca. 10 °C i 1000 m o.h. Høyeste målte maksimum i lavlandet er rundt 32 °C, i høyfjellet 20–25 °C.

Nedbør

Hordaland er et av de nedbørrikeste fylkene, med årsnedbør ca. 1500 mm ved kysten, over 3000 mm i en maksimalsone ca. 50 km fra kysten, avtagende til rundt 1000 mm lenger øst. Mest nedbør faller det i oktober, minst i mai. Lokale sommerbyger er vanlig over indre strøk, men det meste av nedbøren kommer med fronter og bygeluft fra vest.

Tåke

Ved kysten er det i årsmiddel tåke 2–3 % av tiden, mest vår og sommer. I dalstrøkene er det en del lokalt betinget strålingståke og frostrøyk høst og vinter. Høyfjellet 1000–1400 moh. har en tåkehyppighet på 2–5 %, mest høst og vinter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg