Herwer var en by i Mellom-Egypt, nærmere bestemt i det 16. øvre-egyptiske distrikt (Antilope-nomen). Byen var spesielt viktig under Mellomriket da eliten i byen ble gravlagt i den berømte gravplassen Beni Hassan. Herwer er ikke lokalisert med sikkerhet, men skal ha ligget nord for Khemenu (Hermopolis), sannsynligvis på Nilens vestside. Den moderne landsbyen El-Hor er antatt å være en sannsynlig plassering.

Navnet Herwer kan oversettes «Den store Horus», men byen var først og fremst et kultsted for guden Khnum og hans hustru, som her var kalt Heqet. Lokalt ble Heqet med tiden identifisert med Hathor. Flere av graveierne i Beni Hassan har Khnum som element i sine navn, for eksempel Khnumhotep.

Byen nevnes sporadisk i religiøse tekster, og da særlig i hymner til Osiris hvor det fortelles at en stor slakt ble gjennomført for Osiris i hallen i Herwer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg