Beni Hassan, landsby i Mellom-Egypt på Nilens østre bredd, ca. 230 km sør for Kairo. Beni Hassan er berømt for de rike dekorasjonene som preger klippegravene til de lokale herskerne, særlig fra det 12. dynasti (ca. 1939–1760 fvt.).

Gravene er hugget rett inn i fjellveggen som romslige, rektangulære gallerier. Selve gravkamrene lå under galleriene, tilgjengelige via vertikale sjakter som ble fylt igjen med grus og stein. Av de 39 gravene er 12 gallerier dekorert. Veggene er gjerne dekket fra gulv til tak med malerier og inskripsjoner, organisert i horisontale registre. Avbildingene viser hovedsakelig scener fra jordbruk, fangst og jakt knyttet til årstidene og jordbrukssyklusen, men også militære og religiøse scener. Graven til guvernøren Baqet 3 er særlig kjent for sine bryte-scener.

I gravene til Khnumhotep 2 og Amenemhet 2 vises scener fra pilegrimsferder til Abydos, et viktig kult-senter for dødsguden Osiris.  Scenene er knyttet til begravelsen av de to guvernørene, men det er uvisst om reisen faktisk ble gjennomført. Khnumhotep 2s grav utmerker seg med enkelte tekster av biografisk karakter, men generelt er Egyptisk gravkunst sjelden historiske gjengivelser. De var heller symbolske, og scener av for eksempel pilegrimsreiser ble ofte brukt som erstatning for en virkelig reise.

Vi finner også fremstillinger av folkeslag fra tilstøtende riker i Midtøsten og andre deler av Afrika. Disse blir fremstilt i deres respektive nasjonaldrakter og har også andre synlige kjennetegn. 

  • Kamrin, J. 1999: The cosmos of Khnumhotep II at Beni Hasan. London: Kegan Paul International.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

19. juni 2013 skrev Atle Omland

Denne artikkelen bør flyttes til kategori "Det gamle Egypt", og vurderes av dennes fagansvarlig.

19. juni 2013 svarte Marte Ericsson Ryste

Da er det gjort. Kan du kikke på forbedringsforslaget her, Anders?

- Marte

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.