Henrik Grosch

Faktaboks

Henrik Grosch
Henrik August Grosch
Født
21. juli 1848, Christiania (nå Oslo)
Død
11. februar 1929, Oslo

Tegning. Bilde fra Norsk biografisk leksikon

Henrik Grosch
Av /※.

Artikkelstart

Henrik Grosch var leder av Kunstindustrimuseet i Oslo i 43 år. Som smaksdommer, initiativtaker til samlinger, utstillinger og undervisningsvirksomhet og som stifter av Den norske husflidsforening var han blant de sentrale aktørene i det nasjonsbyggende arbeidet på slutten av 1800-tallet.

Etter examen artium i 1865 studerte Grosch jus ved universitetet i Christiania og ble cand.jur. 1871. Han var ansatt i Justisdepartementet fra 1873 (som kgl. fullmektig fra 1878) og formelt til 1897. Men allerede 1886 fikk han tjenestefri for å vie seg helt til det som skulle bli hans livsverk, ledelsen av Kunstindustrimuseet i Oslo.

Grosch var knyttet til Kunstindustrimuseet i Oslo som daglig leder fra dets start i 1876, og var direktør 1894–1919. Museets sterke vekst skyldtes i høy grad hans energiske innsats og hans initiativ, som ytret seg også på en rekke andre felter, blant annet husflidssaken, som han så i sammenheng med den gamle folkekunsten. Han la derfor særlig vekt på dette materiale ved oppbyggingen av museets samlinger og i dets publikasjonsvirksomhet.

Blant hans andre initiativ kan nevnes Norsk Forening for Grafisk Kunst (1908) og Foreningen Oslo Kunstindustrimuseums Venner (1919). Han så det også som sin oppgave å formidle til Norge kunnskap om nye tanker innenfor moderne brukskunst. I 1918 skjenket han sammen med sin hustru et fond til fremme av norsk kunsthåndverk. Han utførte en pionerinnsats i sitt forfatterskap, blant annet med flere plansjeverk om gammel norsk vevkunst, om Herrebøe Fajansefabrikk osv.

Han var sønnesønn av H. A. Grosch.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg