Faktaboks

Henrik 3.
Henrik III
Født
1551
Død
31. juli 1589
Mordet på Henrik 3
Henrik 3 ble myrdet av dominikanermunken Jacques Clément 31. juli 1589. Munken ble deretter drept av kongens tjenere. Bildet er en samtidig gravering.
Av /Bibliothèque Nationale de France.

Henrik 3 var konge av Frankrike fra 1574 til 1589. Han var sønn av Henrik 2 og Katarina av Medici.

Henrik var hertug av Anjou og ble valgt til polsk konge i 1573, men rømte landet året etter for å overta den franske tronen etter broren Karl 9s død. Henriks regjeringstid var preget av religionskonflikter. Han prøvde å styrke sin makt ved å spille på de religiøse motsetningene i Frankrike mellom katolikkene og hugenottene (protestantene), men ble selv offer for den indre striden.

Kongen var medansvarlig for hugenottforfølgelsene under Bartolomeusnatten i 1572, men han så at religionsstriden nå tok form av en politisk maktkamp, og at moderate katolikker (les politiques) støttet hugenottene. Da Henrik svingte over mot denne fløyen, kom han i motsetning til Den katolske liga, som var ledet av Henrik av Guise. Henrik svingte da tilbake og ble overhode for ligaen, men Henrik av Guise fortrengte ham, og kongen måtte forlate Paris i 1588. Henrik av Guise ble drept på kongens ordre, men dette førte til opprør, og kong Henrik allierte seg da med svogeren, protestanten Henrik av Navarra (senere Henrik 4) og ble avhengig av hugenottene. Under stridene som fulgte, ble Henrik drept.

Henrik døde barnløs og utnevnte sin svoger Henrik av Navarra til tronfølger som Henrik 4.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg