Harz-Verein

Artikkelstart

Harz-Verein var et ensemble med tyske musikere, stiftet i 1830, som kom til Norge i mai 1840. Medlemmene slo seg ned her og flere av dem fikk atskillig betydning for norsk musikkliv.

Faktaboks

Uttale
hˈartsferain

Det var bokbinderen Jacob Sanne og restauratøren Hans Johan Lorange, begge danskfødte, som inviterte Harz-Verein til Norge. I Christiania holdt de en rekke konserter på det nyetablerte forlystelsesstedet Karenslyst foruten i lokaler som Gamle Logen og på Klingenberg. Det ble stor suksess. Ensemblet turnerte og ga om lag 340 konserter fra mai 1840 til september 1841.

På repertoaret hadde Harz-Verein musikk av valsekomponistene Johann Strauss d.e. og Joseph Lannner foruten arrangementer av operautdrag av Gioachino Rossini, Carl Maria von Weber og andre.

I 1841 ble de fleste medlemmene innlemmet i orkesteret på Christiania Theater, som på denne tiden oppførte en rekke operaer under ledelse av Friedrich August Reissiger.

De fleste av musikerne slo seg ned i Norge og kom til å øve stor innflytelse på musikklivet. Carl Warmuth ble musikkhandler og -forlegger i Christiania. Fløytisten Johann Georg Christian Spiess ble lærer for Per Bolstad. Heinrich Ahl skrev musikk som ble spilt av norske korps.

Blant musikerne var også Johan Friedrich Gottlieb Rojahn og hans sønner Friedrich Wilhelm og Ferdinand August; sistnevnte var far til organisten og musikkritikeren Gottlieb Ferdinand Rojahn.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg