Faktaboks

Harriet Taylor Mill
Født
8. oktober 1807, London, England
Død
3. november 1858, Avignon, Frankrike
Harriet Taylor Mill
Harriet Taylor Mill

Harriet Taylor Mill var engelsk aktivist og filosof. Hun var en viktig forkjemper for kvinners rettigheter. Mill utøvde stor innflytelse på sin ektemann, filosofen John Stuart Mill.

Bakgrunn

Mill ble født i London som Harriet Hardy. Hun fikk privatundervisning som barn, men som jente var hun utelukket fra å studere på universitet. Som attenåring ble hun gift med den eldre handelsmannen John Taylor. Etter at han døde i 1849 giftet hun seg med den jevnaldrende vennen John Stuart Mill i 1851, men døde få år senere. Enkemannen dyrket hennes ettermæle helt til han selv havnet ved siden av sin hustru på en gravlund i Avignon.

Filosofi

Det byr på vanskeligheter å skille Harriet Taylor Mill fra John Stuart Mill, ettersom hun med unntak av noen artikler i det unitaristiske tidsskriftet Monthly Repository ikke utga mye i eget navn. Ektemannen hevdet selv at hun var for medforfatter å regne i mesteparten av det han utga etter 1840.

Det viktigste av hennes egne skrifter er essayet The Enfranchisement of Women (Kvinners rettigheter) som ble publisert i 1851, riktignok anonymt. Inspirert av sosialisten og reformatoren Robert Owen gikk hun her inn for kvinners rett til arbeid og deltakelse i politikken. Dette er ideer som kan gjenfinnes i John Stuart Mills On the Subjection of Women (Om undertrykkelsen av kvinner) som utkom i 1869. Hun ga vel å merke også sitt bidrag til Mills Principles of Political Economy (Prinsipper for politisk økonomi) fra 1848.

Mest betydelig er likevel hennes rolle i utformingen av det som skulle bli ektemannens mest kjente verk, nemlig On Liberty (Om friheten) fra 1859, som fremsetter individets rett til å bestemme eget liv.

Verker

  • The Complete Works of Harriet Taylor Mill, red. Jo E. Jacobs. Bloomington 1998.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Jacobs, Jo E. The Voice of Harriet Taylor Mill. Bloomington 2002.
  • Rønning, Anne B. "Kvinnefrigjøring – for den enkeltes lykke, til samfunnets beste. Harriet Taylor Mill (1808-1858) og John Stuart Mill (1806-1873)". I Linda Rustad og Hilde Bondevik, red., Kjønnsperspektiver i filosofihistorien. Oslo 1999.

Kommentarer (2)

skrev Kjetil Rønning

I art. om John Stuart Mill står det at han og Harriet giftet seg i 1830...
Her står det at de giftet seg i 1851.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg