Faktaboks

Halde
Haldi, Halde samisk Vuorašnjárggaháldi
Uttale
hˈaldde
Etymologi
‘verneånd’

Halde er et fjell ved Kåfjord vest for botnen av Altafjorden i Alta kommune, Finnmark. Haldetoppen er utsiktspunkt og turmål for Halddemarsjen.

Store Haldi, Halddetoppen 1149 meter over havet, har bratte stup mot vest og sør. På Lille Halde på 904 meter over havet var et nordlysobservatorium i drift 1899–1900 og et nytt i 1913–1927, som også foretok meteorologiske og jordmagnetiske observasjoner. Bygningen ble ødelagt av tyske tropper i 1945, men er nå delvis restaurert. Observatoriet ble overtatt av Alta og omegn turlag i 2017 og driftes som en ubetjent DNT-hytte.

Halddemarsjen

Halddemarsjen er en turmarsj og motbakkeløp som årlig arrangeres i slutten av august. Turen på 8,5 kilometer går fra Kåfjord og opp 907 høydemeter til Haldetoppen. Audun Erikstad fra Vadsø har rekorden i herreklassen på 47.02 og Oda Hammernes Pedersen fra Alta har rekorden i dameklassen på 1.02.12. Halddemarsjen har hatt 380 deltagere.

Navn

Navnet kommer av samisk, muligens i betydningen 'verneånd' (se háldi).

Kart

Halde
Halde
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg