HAZOP

HAZOP er et akronym for HAZard and Operability Analysis, som er en anerkjent, strukturert metode for å identifisere sikkerhetsmessige farer og utfordringer i forbindelse med utførelse, vedlikehold og drift av et prosessanlegg.

Faktaboks

Uttale
Hasop

En HAZOP-undersøkelse gjennomføres i designfasen for å identifisere risikofaktorer i prosessdesignet. Undersøkelsen omfatter ikke å finne løsninger på de problemene som er identifisert. Undersøkelsen gjennomføres som et team-arbeid der deltakerne samlet sett dekker de kvalifikasjonene som er relevante.

Prosessanlegget, gjerne presentert i form av et flytskjema, vurderes og analyseres med tanke på mulige farer ved hjelp av en ledeordliste. Valg av ledeord er tilpasset det temaet som er til behandling, men for operasjoner som ligner hverandre vil mange av de samme ledeordene gå igjen. Noen eksempler på vanlige ledeord er mer, mindre, ikke/ingen og motsatt. Ledeordene kombineres med parametere som strømning, trykk, temperatur, nivå, tid og så videre. Ved en sekvensiell gjennomgang av prosessen tar man for seg ulike temaer. Alle elementene i prosessanlegget gjennomgås, hver med sin normaltilstand spesifisert. Typisk vil man studere konsekvensene av mulige avvik fra planlagt design, for eksempel når kombinasjonen «høy temperatur» og «ikke trykk» foreligger i et prosesselement der normaltilstanden er normal temperatur og trykk.

Etter en slik gjennomgang lages det en rapport som i tabellform beskriver de temaene som er studert og de farene som ble identifisert.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg