Faktaboks

Gustave Whitehead
egentlig Gustav Alvin Weisskopf
Uttale
wˈaithed
Født
1. januar 1874, Leutershausen, Tyskland
Død
10. oktober 1927
Gustave Whitehead
Gustave Whitehead
Av /𝒲.

Gustave Whitehead var en amerikansk flypionér, født i Tyskland, som er hevdet å ha fløyet med motorfly mer enn to år før brødrene Wright (se Wilbur og Orville Wright).

Karriere

Whitehead slo seg ned i USA i 1894. Påstanden om tidlig flyvning, den første hvilket skal ha blitt foretatt 14. august 1901 ved Fairfield i Connecticut, kan ikke verifiseres og er trukket i tvil blant annet ut fra opplysninger om motoreffekt og propellkonstruksjon.

Påstanden om at Whitehead fløy før brødrene Wright har dukket opp ved flere anledninger, blant annet i en artikkel i magasinet Popular Aviation i 1935, og i Reader's Digest i 1945. Påstanden om at Whitehead fløy før brødrene Wright ble også fremsatt av aerodynamikeren Albert Zahm, som hadde en personlig agenda not brødrene. I 2013 førte et kontroversielt innlegg av redaktøren i publikasjonen Jane's all the World's Aircraft til at staten Connecticut offisielt erklærte at Whitehead var den første som fløy.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg