Faktaboks

Gus Van Sant

Gus Green Van Sant Junior

Uttale
vænsˈænt
Født
24. juli 1952, Louisville, Kentucky, USA
Gus Van Sant, 2018
Gus Van Sant, 2018
Av /𝒲.
Lisens: CC BY SA 4.0

Gus Van Sant er en filmregissør, manusforfatter og produsent fra USA.

Han har bakgrunn fra reklamefilm og som assistent for Roger Corman. Etter en serie kortfilmer langfilmdebuterte han med Mala Noche (1986), som skildrer et homoseksuelt forhold, og fikk senere et gjennombrudd med Drugstore Cowboy (1989) og My Own Private Idaho (I drift mot Idaho, 1991), med Keanu Reeves og River Phoenix.

Van Sant etablerte seg for alvor med satiren To Die For (Noe å dø for, 1995), med Nicole Kidman, og ikke minst med den Oscar-vinnende Good Will Hunting (Den enestående Will Hunting, 1997), med Matt Damon som vanskeligstilt, matematisk geni. Kontroversielle Elephant (2003) var en kommentar til den utbredte voldsbruken blant amerikansk skoleungdom, og med biografiske Milk (2008), fortalte Van Sant historien til Harvey Milk, den første åpent homofile folkevalgte politikeren i California. Også for Milk ble Van Sant Oscar-nominert for beste regi.

I Promised Land (2012) samarbeidet han igjen med Damon, i en film som kritiserte multinasjonale selskapers utnyttelse av små lokalsamfunn og deres ressurser.

På 1990-tallet regisserte Gus Van Sant musikkvideoer for en rekke berømte artister.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg