Konstantin Sergejevitsj Aleksejev Stanislavskij

Konstantin Sergejevitsj Aleksejev Stanislavskij var en russisk skuespiller og teaterleder. I 1898 grunnla han Moskva kunstnerteater, som skulle komme til å øve avgjørende innflytelse på scenekunsten i Russland og over hele verden. Den intime realismen Stanislavskij arbeidet for å få frem i sin instruksjon, betydde en inderliggjørelse og en utdypning av dikterverkene. Prøvetiden kunne strekke seg over 8–10 måneder.

Anton Tsjekhovs diktning dannet tyngdepunktet i Moskva kunstnerteaters repertoar. Av norske forfattere ble Ibsen og Hamsun mye spilt. Gjennom turneer ble Stanislavskijs sjelfulle og sannferdige tolkning av russisk litteratur kjent og beundret i Europa og USA.

Stanislavskij arbeidet også med musikkteater. Han oppfattet operaen som et sammensatt teater, der musikken og de sceniske uttrykksmidlene skulle inngå i en organisk helhet, og han utarbeidet prinsipper for opera-aktørens bevegelser i det realistiske drama.

Stanislavskij-balletten, som også var tilknyttet kunstnerteateret, søkte å forene Stanislavskijs metode med dansen, og la spesielt vekt på de dramatiske og realistiske sidene ved balletten.

Stanislavskijs teorier nådde Vesten først og fremst via Lee Strasbergs skole Actors Studio i New York i 1940- og 1950-årene. Denne skolen utdannet en generasjon skuespillere som skulle komme til å forandre både amerikansk teater og film, med Marlon Brando, James Dean, Marilyn Monroe og Paul Newman blant de mest sentrale navnene.

I Norge ble Stanislavskijs teorier introdusert ved Studioteatret i Oslo med Claes Gill som den sentrale drivkraften. Stanislavskij-systemet er fortsatt viktig i opplæringen av norske teaterarbeidere på Statens Teaterhøgskole.

Stanislavskijs teaterteori er samlet i hans to store memoarverker om skuespillkunst. De finnes i dansk og svensk oversettelse.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.