Gong er et fransk-engelsk progrock-, jazzrock- og spacerockband. Det er særlig kjent for trilogien Flying Teapot (1973), Angel's Egg (1973) og You (1974), som alle handler om oppdiktede personer som Zero the Hero, og refererer til den oppdiktede planeten Gong og dens påvirkning på planeten jorda. Gongs humoristiske tekster er bærere av samfunnskritikk og en feministisk preget religiøsitet (se gudinnebevegelsen).

Bandet ble dannet i Paris i 1969 av den australske poeten, musikeren og aktivisten Daevid Allen (1938-2015). Han hadde i 1966 dannet Soft Machine sammen med Robert Wyatt, Kevin Ayers og Mike Ratledge, og både Gong og Soft Machine tilhørte The Canterbury Scene – et progressivt musikkmiljø sentrert rundt Canterbury i Sør-England, preget av blant annet jazz og psykedelia. En periode seint på 1970-tallet fungerte Gong som ei instrumental jazzrockgruppe uten Allen, ledet av Pierre Moerlen. Fra 1980-tallet av var imidlertid Gong igjen under ledelse av Allen, og de turnerte og ga ut plater parallelt med overlappende band som Mother Gong, New York Gong, Gongmaison og University of Errors. Allen hadde også en omfattende solokarriere.

Mange musikere har spilt i Gong gjennom snart 50 år, blant andre britiske Steve Hillage, Bill Bruford, Chris Cutler og Mike Howlett og franske Didier Malherbe og Pierre Moerlen. Nevnes bør også Allens samboer på 1970-tallet, Gilli Smyth, som preget både Gong og Mother Gong med diktopplesning og space-whisper, som erenegen sangteknikk. Daevid Allen utviklet selv en egen gitarteknikk kalt glissando.

Ingen av medlemmene i dagens Gong-besetning spilte i bandet før 2000-tallet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg