Gong

Progrockgruppe dannet i Paris i 1969 av den australske poeten, musikeren og aktivisten Daevid Allen (1938-2015). Bandet er særlig kjent for trilogien Flying Teapot (1973), Angel's Egg (1973) og You (1974), som alle handler om oppdiktede personer som Zero the Hero, og refererer til den oppdiktede planeten Gong og dens påvirkning på planeten jorda. Gongs humoristiske tekster er bærere av samfunnskritikk og en feministisk preget religiøsitet (se gudinnebevegelsen).

Daevid Allen grunnla i 1966 Soft Machine sammen med Robert Wyatt, Kevin Ayers og Mike Ratledge, og begge bandene tilhørte The Canterbury Scene, et progressivt musikkmiljø sentrert rundt Canterbury i Sør-England, preget av blant annet jazz og psykedelia. En periode seint på 70-tallet fungerte Gong som en instrumental jazzrockgruppe uten Allen, ledet av Pierre Moerlen. Fra 80-tallet av har imidlertid Gong under ledelse av Allen turnert og gitt ut plater parallelt med overlappende band som Mother Gong, New York Gong, Gongmaison og University of Errors. Allen har også en omfattende solokarriere.

Mange musikere har spilt i Gong gjennom snart 50 år, blant andre britiske Steve Hillage, Bill Bruford og Chris Cutler, samt Mike Howlett (født på Fiji) og franske Didier Malherbe og Pierre Moerlen. Gilli Smyth, Allens tidligere ektefelle, som fremdeles er aktiv i Gong og Mother Gong, har preget bandet med diktopplesning og space-whisper, som erenegen sangteknikk, mens Allen selv har utviklet en egen gitarteknikk kalt glissando.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg