Gemeinschaft er et sosiologisk uttrykk for tradisjonelle samfunnsformer, med sterke sosiale bånd og avhengigheter mellom individene.

Faktaboks

Uttale
gemˈainʃaft
Etymologi
tysk, ‘fellesskap’

Den tyske sosiologen Ferdinand Tönnies (1887) stiller opp Gemeinschaft (fellesskap) som en motsats til Gesellschaft (selskap), som brukes for å beskrive det moderne samfunnet, med svakere bånd og hvor samfunnet i større grad holdes sammen av forretningsmessige transaksjoner (for eksempel ved handel og ulike former for kontrakter).

Ferdinand Tönnies talte om stedets, blodets og åndens Gemeinschaft, og ønsket med sine beskrivelser å få frem at tradisjonelle samfunn adskilte seg fra moderne på langt flere områder enn de teknisk-økonomiske. Et sentralt poeng i hans teori var at ingen samfunn ville klare sin integrering uten visse innslag av Gemeinschaft.

I dagens sosiologi brukes begrepene for å beskrive ulike aspekter ved moderne samfunn (eller ved relasjoner), som både preges av (tradisjonell) tilhørighet til sted, slekt og familie og (mer moderne) forretningsmessige relasjoner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg