Elv i Gambia
Av .

Gambia omfatter lavlandet på begge sider av Gambia-elvens nedre løp. Landet er ingen steder bredere enn 50 km, og er på det smaleste cirka 24 km bredt. Landet danner et lavt, bredt dalføre (25–75 moh.), som er svært utsatt for oversvømmelser. Breddene av elven er dekket av sump og mangroveskog og ferskvannsgress, og innenfor disse ligger et tørrere gressland som ofte oversvømmes under regntiden. Gresslandet kalles banto faros. Bak dette ligger lave sandplatåer. Berggrunnen er for det meste sandstein dannet i tertiær.

Klima

Klimaet er av en tørr, tropisk type, dominert av nordøstpassaten om vinteren og sørvestlige vinder om sommeren. Årsnedbøren varierer fra ca. 1200 mm ute ved kysten til ca. 750 mm lengst øst; regntiden varer fra juni til oktober. Middeltemperatur i Banjul er 23 °C i kaldeste måned (jan.) og 26–27 °C i de varmeste månedene.

Temperatur Nedbør
VARMESTE MÅNED KALDESTE MÅNED ÅRLIG VÅTESTE MÅNED TØRRESTE MÅNED
Maks. Min. Maks Min.
°C °C °C °C mm mm mm
Yundum juni 32 23 jan. 31 15 1300 aug. 500 mars, april < 3

Temperaturene som oppgis er gjennomsnittlig daglig maksimum og minimum i vedkommende måned.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg