Faktaboks

Gamal al-Ghitani

Jamāl al-Ghīṭānī

جمال الغيطانى

Jamal al-Ghaitani

Uttale
jaˈmal al-ghitˈani, [ʤaˈmaːl alɣiːˈᵵaːniː]
Født
9. mai 1945, Juhaynah, Egypt
Død
18. oktober 2015, Kairo, Egypt
Gamal al-Ghitani i 1985
Gamal al-Ghitani i 1985
Av /Getty Images.

Gamal al-Ghitani var en egyptisk forfatter. Han hørte til blant de fremste forfatterne i generasjonen etter Najib Mahfuz, og regnes som en etterfølger av ham, med bred fortellende stil og utdypende person- og miljøskildringer.

Romanen Zayni Barakat (1970, norsk oversettelse Herskeren, 1988) er hans mest berømte verk. Det er en sviende kritikk av den totalitære staten, i en historisk ramme lagt til tiden rundt mamelukkstyrets fall i Egypt og den osmanske overtakelsen i 1517, men med klare referanser til president Nassers regime (1952–1970). Han har også skrevet romaner om politisk og religiøs fundamentalisme og dens sosiale bakgrunn (1976, engelsk oversettelse Incidents in Zafrani Valley), og om egyptiske fremmedarbeideres vilkår på den arabiske halvøya.

Ghitani virket som journalist i mange år i Kairo-avisen Akhbar al-Yawm. Som innflytelsesrik redaktør av den kulturelle ukeavisen Akhbar al-Adab 1993–2011 var han en sentral og modig talsmann for de intellektuelle, som kritiserer både myndigheter og islamister for å hemme ytringsfriheten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg