Faktaboks

Fryne

Phryne

Født
371 fvt.
Levetid - kommentar
ukjent dødsår
Fryne
Kopi av Praxiteles' statue av Fryne.
Av .

Fryne var en berømt gresk hetære som levde i Athen på 300-tallet fvt. Hennes virkelige navn var Mnesaréte, men hun fikk tilnavnet Fryne (på gresk «padde») på grunn av sin gule hudfarge.

Fryne ble født i Thespiai (Boiotia) i 371 fvt. før hun flyttet til Athen, hvor hun bodde mesteparten av sitt liv. Hun stod modell for mange malere og kunstnere, for eksempel for Apelles' maleri Afrodite AnadyomeniAfrodite reiser opp fra havet») eller Praxiteles' statuer Afrodite fra Knidos og Eros. Fryne tjente så mye penger at hun foreslo å betale for gjenoppbyggingen av murene i Theben, som hadde blitt ødelagt av Alexander den store i 336 fvt. Skremt av ideen om at en kvinnelig modell og hetære kunne gjenreise murene en mektig konge og hærfører hadde ødelagt, ble Frynes forslag avvist av de lokale myndighetene i Theben.

Den mest kjente hendelsen i Frynes liv var hennes rettssak. Hun ble anklaget for blasfemi, som var en forbrytelse som ble straffet med døden, og ble forsvart av taleren Hypereides. I det avgjørende øyeblikket, da Areopagosrådet var i ferd med å stemme, rev han av tunikaen hennes for å avsløre hennes nakne bryster for retten. På den tiden trodde folk at fysisk skjønnhet var relatert til gudenes gunst. Da dommerne så Frynes skjønnhet, ble de overbevist om at hun var beskyttet av gudene og hun ble frikjent.

Selv om Fryne ikke var bare vakker og forførende, men også vittig og smart, blir hennes navn i dag bare brukt som en referanse til skjønnhet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg