Fred Lawrence Whipple

Faktaboks

Fred Lawrence Whipple
uttale:
wipl
født:
5. november 1906, Red Oak, Iowa, USA
død:
30. august 2004, Cambridge, Massachusetts, USA

Fred Lawrence Whipple var en amerikansk astronom som er kjent for arbeidet sitt med kometer. Han oppdaget seks kometer og studerte også meteorer, planetariske tåker, flarestjerner og stjerners evolusjon.

Meteorer og kometer

På 1930- og 1940-tallet da Whipple studerte meteorer og sporet deres baner, oppdaget han at meteorsvermen Tauridene har samme baneomløp som Enckes komet. Hans system for å spore meteorer ble senere videreutviklet til et sporingssystem for satellitter.

I 1949 foreslo Whipple en modell for kometers oppbygning, kalt 'skitten snøball-modellen'. Denne sier at kometer består av frosne gasser blandet med støv som fordamper når kometer nærmer seg Solen. Modellen ble bekreftet av romfartøyet Giotto i 1986.

Akademiske stillinger og avhandlinger

Whipple jobbet ved Harvard-observatoriet fra 1931 og var professor i astronomi ved Harvard University i 1955-1977. Han var direktør for Smithsonian Astrophysical Observatory i 1955–1973. Whipple var involvert i utviklingen av Smithsonians observatorium på 1960-tallet. Observatoriet ble i 1982 gitt navnet Fred Lawrence Whipple Observatory i hans ære.

Whipple publiserte en rekke avhandlinger, spesielt over kometer og meteorer, og populærastronomiske bøker:

  • Orbiting the Sun: Planets and Satellites of the Solar System (revidert utgave av den opprinnelige utgivelsen Earth, Moon and Planets, (1981)
  • The Mystery of Comets (1986)

Les mer i Store norske leksikon

Ekstern lenke

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg