Francisco Macías Nguema

Faktaboks

Francisco Macías Nguema

Macias Nguema Bioyogo

Uttale
macías nguˈema
Født
1. januar 1924, Rio Muni Spansk Guinea
Død
29. september 1979, Black Beach, Malabo Ekvatorial Guinea
Portrett av Fransisco Macias Nguema, angivelig fra oktober 1968, da Ekvatorial-Guinea fikk sin selvstendighet fra Spania
Macias Nguema
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Francisco Macías Nguema, afrikansk politiker, født i Spansk Guinea av foreldre fra Gabon. Nguema ble Ekvatorial-Guineas første president etter uavhengigheten fra Spania i 1968. Etter tilsettelsen i 1971 endret han den tre år gamle grunnloven slik at han selv ble president på livstid. Han konsoliderte egen stilling ved å arrestere og drepe politiske rivaler.

I 1973 forkastet han grunnloven i sin helhet og erstattet den med et erklæring som ga presidenten all makt. I de påfølgende årene ble Nguema beryktet som en svært brutal enehersker, sterkt kritisert av det internasjonale samfunnet. En stadion i hovedstaden Malabo ble kjent om åsted for massehenrettelser av de presidenten så på som sine fiender.

Mot slutten av 1970-tallet hadde hæren fått nok, og i 1979 ble Nguema avsatt av sin egen nevø Teodoro Obiang. I september samme år ble den tidligere diktatoren stilt for retten, anklaget for blant annet folkemord, korrupsjon og forræderi. Et militærtribunal fant Nguema skyldig etter kun fire dager, og han ble umiddelbart henrettet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg