Faktaboks

Four Tet

Kieran Hebden

Født
Putney, London
Levetid - kommentar
Fødselsår ukjent

Four Tet er enmannsprosjektet til den britiske elektronikamusikeren, produsenten og DJ-en Kieran Hebden, født i London, Storbritannia.

Opprinnelse

Hebden vokste opp i Putney i London, og fikk sin første platekontrakt i tenårene. På Elliott School møtte han Sam Jeffers og Adem Ilhan, og sammen dannet de postrockbandet Fridge som debuterte med albumet Ceefax i 1997 på selskapet Output Recordings.

Hjemme på soverommet satt Hebden med sin nyinnkjøpte datamaskin og samlet interessante lyd- og trommesamples, ivrig etter å utforske flere musikalske landskap. Han slapp sin første singel som soloartist under navnet 4T Recordings i 1997, og året etter tok han i bruk navnet Four Tet på utgivelsen av singlene Thirtysixtwentyfive og Misnomer.

Gjennombrudd

Med sin første fullengder Dialogue (1999), introduserte Hebden det som etter hvert skulle bli Four Tets varemerke; et melodiøst, elektronisk lydbilde som brytes av live instrumentasjon og ofte overraskende samples fra andre sjangere som jazz, postrock og folk. Noen har forsøkt å beskrive Four Tets musikalske uttrykk som organisk elektronika, mens folktronika var en merkelapp som dukket opp etter gjennombruddsalbumet Rounds (2003), på grunn av dens utstrakte bruk av elementer fra den engelske folk-sjangeren.

Musikalske samarbeid

I 2005 kom det tredje studioalbumet Everything ecstatic, og samme år innledet Four Tet et samarbeid med den nå avdøde jazztrommeslageren Steve Reid, der to planlagte konserter i Paris og London ble til flere store turneer og studioinnspillinger.

Som Four Tet har Hebden remikset utgivelser fra både Battles, Radiohead, Kings of Convenience, Beth Orton, The xx og Andrew Bird, og i 2006 ble flere av disse utgitt på dobbeltalbumet Remixes. There is love in you (2010) er det siste studioalbumet fra Four Tet som har oppnådd en viss kommersiell suksess.

Hebden har også etablert seg som produsent, blant annet for den syriske artisten Omar Souleymans utgivelse Wenu Wenu (2013).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg