Ferenc Gyurcsány

Faktaboks

Ferenc Gyurcsány
Født
4. juni 1961
Ferenc Gyurcsány på Verdens økonomiske forum i Davos 2007.
Ferenc Gyurcsány
Av .
Lisens: CC BY NC SA 2.0

Artikkelstart

Ferenc Gyurcsány, ungarsk politiker (sosialist) og forretningsmann, utdannet lærer og økonom. Han var statsminister i Ungarn fra 2004 til 2009.

Bakgrunn

Gyurcsány startet sin karriere i den kommunistiske ungdomsbevegelsen, og ble etter systemskiftet i Ungarn i 1990 medlem av sosialistpartiet Magyar Szocialista Párt (MSZP).

På 1990-tallet gjorde han karriere i næringslivet. Hans virksomhet var konsentrert rundt finans- og investeringsrådgiving. I 2002 var han Ungarns 50. rikeste person.

Politisk karriere

Ferenc Gyursány var stabssjef ved statsministerens kontor i 2002–2003 og barne-, ungdoms- og idrettsminister i 2003–2004. I 2004 overtok han som statsminister etter Péter Medgyessys avgang.

Gyurcsány fikk fornyet tillit ved parlamentsvalget i 2006, men senere på året ble det referert fra en tale han holdt internt i partiet, der han innrømmet å ha holdt tilbake informasjon om landets alvorlige økonomiske problemer for å sikre gjenvalget. Da talen ble offentliggjort, førte det til store opptøyer i landet. Han vant imidlertid en tillitsvotering i parlamentet og konsoliderte deretter sin stilling.

Gyurcsány trakk seg likevel tilbake 2009 fordi han anså seg selv som et hinder for politiske og økonomiske reformer.

I 2011 brøt han ut av Sosialistpartiet og dannet det sosialliberale partiet Demokratikus koalició (Demokratisk koalisjon). Partiet hans dannet et valgsamarbeid med fire andre partier før valgene i 2014. Målet var å styrte den sittende regjeringen, noe de ikke klarte. Gyurcsány ble valgt inn i parlamentet som en av fire representanter fra Demokratisk koalisjon. Ved valg til EU-parlamentet i 2014 fikk Demokratisk koalisjon tre mandater (av Ungarns 21).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg