Ferenc Gyurcsány, ungarsk politiker (sosialist) og forretningsmann, utdannet lærer og økonom. Statsminister i Ungarn fra 2004 til 2009.

Gyurcsány startet sin karriere i den kommunistiske ungdomsbevegelsen, og ble etter systemskiftet i Ungarn 1990 medlem av sosialistpartiet Magyar Szocialista Párt (MSZP).

På 1990-tallet gjorde han karriere i næringslivet. Hans virksomhet var konsentrert rundt finans- og investeringsrådgiving. I 2002 var han Ungarns 50. rikeste person.

Ferenc Gyursány var stabssjef ved statsministrens kontor 2002–03 og barne-, ungdoms- og idrettsminister 2003–04. I 2004 overtok han som statsminister etter Péter Medgyessys avgang.

Gyurcsány fikk fornyet tillit ved parlamentsvalget 2006, men senere på året ble det referert fra en tale han holdt internt i partiet, der han innrømmet å ha holdt tilbake informasjon om landets alvorlige økonomiske problemer for å sikre gjenvalget. Da talen ble offentliggjort, førte det til store opptøyer i landet. Han vant imidlertid en tillitsvotering i parlamentet og konsoliderte deretter sin stilling.

Ferenc Gyurcsány trakk seg likevel tilbake 2009 fordi han anså seg selv som et hinder for politiske og økonomiske reformer.

I 2011 brøt han ut av Sosialistpartiet og dannet det sosialliberale partiet Demokratikus koalició (Demokratisk koalisjon). Partiet hans dannet et valgsamarbeid med fire andre partier før valgene i 2014. Målet var å styrte den sittende regjeringen, noe de ikke klarte. Ference Gyurcsány er valgt inn i parlamentet som en av fire representanter fra Demokratisk koalisjon. Ved valg til EU-parlament i 2014 fikk Demokratisk koalisjon tre mandater (av Ungarns 21)

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.