Ferenc Gyurcsány, ungarsk politiker (sosialist) og forretningsmann, utdannet lærer og økonom. Statsminister i Ungarn fra 2004 til 2009.

Gyurcsány startet sin karriere i den kommunistiske ungdomsbevegelsen, og ble etter systemskiftet i Ungarn 1990 medlem av sosialistpartiet Magyar Szocialista Párt (MSZP).

På 1990-tallet gjorde han karriere i næringslivet. Hans virksomhet var konsentrert rundt finans- og investeringsrådgiving. I 2002 var han Ungarns 50. rikeste person.

Ferenc Gyursány var stabssjef ved statsministrens kontor 2002–03 og barne-, ungdoms- og idrettsminister 2003–04. I 2004 overtok han som statsminister etter Péter Medgyessys avgang.

Gyurcsány fikk fornyet tillit ved parlamentsvalget 2006, men senere på året ble det referert fra en tale han holdt internt i partiet, der han innrømmet å ha holdt tilbake informasjon om landets alvorlige økonomiske problemer for å sikre gjenvalget. Da talen ble offentliggjort, førte det til store opptøyer i landet. Han vant imidlertid en tillitsvotering i parlamentet og konsoliderte deretter sin stilling.

Ferenc Gyurcsány trakk seg likevel tilbake 2009 fordi han anså seg selv som et hinder for politiske og økonomiske reformer.

I 2011 brøt han ut av Sosialistpartiet og dannet det sosialliberale partiet Demokratikus koalició (Demokratisk koalisjon). Partiet hans dannet et valgsamarbeid med fire andre partier før valgene i 2014. Målet var å styrte den sittende regjeringen, noe de ikke klarte. Ference Gyurcsány er valgt inn i parlamentet som en av fire representanter fra Demokratisk koalisjon. Ved valg til EU-parlament i 2014 fikk Demokratisk koalisjon tre mandater (av Ungarns 21)

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.