Faktaboks

Etymologi

Fax fra «manke» om skogsbevoksning.

Faxe kommune ligger sørøst på Sjælland i Region Sjælland. Den hadde 37 161 innbyggere i 2022 og et areal på 405 kvadratkilometer. Kommunen oppsto ved sammenslåingen av kommunene Haslev, Fakse og Rønnede ved kommunereformen i 2007. Sjællands høyeste punkt, Kobanke, ligger like syd for byen Rønnede.

Kommunens største byer etter folketall i 2022. Innbyggertall i parentes.

  • Haslev (12 119)
  • Faxe (4246)
  • Faxe Ladeplads (2884)
  • Rønnede (2746)
  • Karise (2392)
  • Dalby (2253)

Haslev

Kommunens administrasjonssenter ligger i Haslev. Haslev vokste opp som stasjonsby fra 1880 på Køge–Næstved-banen. Den danske indremisjonens skolevirksomhet bidro også sterkt til byens utvikling og etter byggingen av motorveien til København har mange tilflyttere bidratt til befolkningsvekst.

I dag er Haslev et handels- og industrisenter med produksjon av maskiner, bøker og plastvarer. Elektrisitetsleverandøren SEAS har sitt hovedkontor her, og byen har både sykehus og sklerosehospital. I omegnen ligger slottet Bregentved og herregården Gisselfeld.

Faxe

Byen Faxe ligger høyt på Faxe Banke, et tykt lag av korallkalk fra eldste del av tertiær (for ca. 60 mill. år siden). Kalken, som er rik på fossiler, utnyttes i Faxe Kalkbrudd, et kilometerstort og dybt hull utenfor byen.

Faxe er nevnt allerede i 1280. Byen har sykehus. Landets eldste folkeskole, Rasmus Svendsens skole fra 1644 er bevart. Blant byens eldste bygninger er Faxe Kirke, fra 1440, oppført i sengotisk stil. Det velkjente Faxe Bryggeri og lakrisprodusenten Haribo Lakrids ligger i Faxe.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg