I mellomtiden dukket privatdetektiven Varg Veum opp i kriminalromanen Bukken til havresekken (1977). Han har de fleste av sine kjennetegn fra den hardkokte amerikanske tradisjonen (Chandler, MacDonald), men er omplantet til et snusket kontor i Bergen der han skal forsøke å leve av å være privatdetektiv – uten å ta skilsmissesaker.
Med Bukken til havresekken (1977) innledes det som er den lengstlevende og mest konsekvente serie kriminalromaner med samme hovedfigur. Bok nummer to i serien, Din, til døden (1979) er et av høydepunktene blant alle Varg Veum-bøkene. Filmen Brun bitter fra 1988 bygger på denne romanen, men har skiftet ut hovedfigur så vel som miljø.
Staalesen har utgitt 19 Veum-romaner. For Falne engler mottok han bokhandlerprisen for 1989 og for Som i et speil ble han for andre gang tildelt Rivertonprisen (2002). På utmerket vis har Staalesen maktet å fornye både sin hovedfigur og de kriminalintrigene han skrives inn i. Flere av Veum-bøkene fra senere år er helt på høyden med de beste i serien, og ingen skuffer helt de utallige leserne forfatteren har i inn- og utland.
Bitre blomster ble filmatisert 2007, og er den første av tolv filmatiseringer av hans kriminalromaner. Skuespilleren Trond Espen Seim gestalter Varg Veum i filmserien (2007-2012). De er også kommet ut i tegneserieformat, og er tilgjengelige i de fleste formater eller medier. Den britiske tegneseriekunstneren Mike Collins har illustrert Varg Veum i bokserien 7 fjell (2004-2012). Skuespillerne Helge Jordal og Bjørn Willberg Andersen gestalter Varg Veum i NRK Radioteateret sin hørespillserie.
En statue av Varg Veum står utenfor Strand Hotell i Bergen, og privatetterforskeren fikk som den første og eneste oppdiktede person, Rivertonklubbens ærespris på sin 70-årsdag 16. oktober 2012.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.