Gunnar Staalesen

Faktaboks

Gunnar Staalesen
Født
19. oktober 1947, Bergen

Gunnar Staalesen

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Gunnar Staalesen, norsk forfatter, kjent for kriminalromanene om Varg Veum som han har mottatt flere litterære priser for.

Debuterte i 1969 med romanen Uskyldstider, fulgt av Fortellingen om Barbara (1971). Staalesen skrev så en politiroman med de lett karikerte politimennene Dumbo og Maskefjes i hovedrollene og handlingen lagt til Bergen, Rygg i rand, to i spann (1975) som fikk andre pris i en konkurranse og senere ble tildelt Rivertonprisen. De to politimennene dukket også opp i Mannen som hatet julenisser (1976) og Den femte passasjeren (1978).

Varg Veum

I mellomtiden dukket privatdetektiven Varg Veum opp i kriminalromanen Bukken til havresekken (1977). Han har de fleste av sine kjennetegn fra den hardkokte amerikanske tradisjonen (Chandler, MacDonald), men er omplantet til et snusket kontor i Bergen der han skal forsøke å leve av å være privatdetektiv – uten å ta skilsmissesaker.

Med Bukken til havresekken (1977) innledes det som er den lengstlevende og mest konsekvente serie kriminalromaner med samme hovedfigur. Bok nummer to i serien, Din, til døden (1979) er et av høydepunktene blant alle Varg Veum-bøkene. Filmen Brun bitter fra 1988 bygger på denne romanen, men har skiftet ut hovedfigur så vel som miljø.

Staalesen har utgitt 19 Veum-romaner. For Falne engler mottok han bokhandlerprisen for 1989 og for Som i et speil ble han for andre gang tildelt Rivertonprisen (2002). På utmerket vis har Staalesen maktet å fornye både sin hovedfigur og de kriminalintrigene han skrives inn i. Flere av Veum-bøkene fra senere år er helt på høyden med de beste i serien, og ingen skuffer helt de utallige leserne forfatteren har i inn- og utland.

Bitre blomster ble filmatisert 2007, og er den første av tolv filmatiseringer av hans kriminalromaner. Skuespilleren Trond Espen Seim gestalter Varg Veum i filmserien (2007-2012). De er også kommet ut i tegneserieformat, og er tilgjengelige i de fleste formater eller medier. Den britiske tegneseriekunstneren Mike Collins har illustrert Varg Veum i bokserien 7 fjell (2004-2012). Skuespillerne Helge Jordal og Bjørn Willberg Andersen gestalter Varg Veum i NRK Radioteateret sin hørespillserie.

En statue av Varg Veum står utenfor Strand Hotell i Bergen, og privatetterforskeren fikk som den første og eneste oppdiktede person, Rivertonklubbens ærespris på sin 70-årsdag 16. oktober 2012.

Bergenstrilogien

1900. Morgenrød (1997), 1950. High Noon (1998) og 1999. Aftensang (2000) er en trilogi fra Bergen på 1900-tallet. Her blir et mord ved inngangen til forrige hundreår oppklart nøyaktig hundre år senere, av Varg Veum. Underveis får vi kjennskap til hele hans bakgrunn. Disse tre populære romanene er blitt dramatisert, med premiere på Den Nationale Scene i 2002. I 2021 kom Post Festum. 2020 som er en frittstående oppfølger til trilogien.

Andre utgivelser

Staalesen har dessuten skrevet noveller, skuespill, sakprosa og bøker for barn og ungdom. Han har også laget sceneversjoner av Amalie Skrams bøker; blant annet har han dramatisert Hellemyrsfolket for scenen og i 2014 ble hans musikalversjon av verket spilt på Den Nationale Scene. Han var medredaktør av praktverket Amalie Skrams verden (1996).

Bibliografi

Krimserien om Varg Veum

  • Bukken til havresekken (1977)
  • Din, til døden (1979)
  • Tornerose sov i hundre år (1980)
  • Kvinnen i kjøleskapet (1981)
  • I mørket er alle ulver grå (1983)
  • Svarte får (1988)
  • Falne engler (1989, Bokhandlerprisen)
  • Bitre blomster (1991)
  • Begravde hunder biter ikke (1993)
  • Skriften på veggen (1995)
  • Som i et speil (2002, Rivertonprisen)
  • Ansikt til ansikt (2004)
  • Dødens drabanter (2006)
  • Kalde hjerter (2008)
  • Vi skal arve vinden (2010)
  • Der hvor roser aldri dør (2012)
  • Ingen er så trygg i fare (2014)
  • Storesøster (2016)
  • Utenfor er hundene (2018)

Grafiske romaner om Varg Veum (7 fjell)

  • De dødes dal, Westwind forlag (2004)
  • Dødelig ekko, Westwind forlag (2005)
  • Vintermassakeren, Vigmostad Bjørke (2007)
  • Hevneren fra Solbris, Vigmostad Bjørke (2008)
  • Død mann sladrer ikke, Vigmostad Bjørke (2009)
  • Isdalskvinnens hemmelighet, Bodoni forlag (2011)
  • De syv, Bodoni forlag (2012)

Andre kriminalromaner

  • Knut Gribb tar Bergenstoget (1986)
  • Bergens mysterier (1995) (sammen med Willy Dahl og Erling Gjelsvik)
  • Mordet på Michelsen, utgitt som miniatyrbok (2005)
  • Den tredje døde, utgitt som miniatyrbok (2009)

Romaner

  • Uskyldstider – roman (1969)
  • Fortellingen om Barbara – roman (1971) (illustrert av Marianne Heske)
  • Skriften på veggen – roman (1995)
  • 1900. Morgenrød – roman (1997)
  • 1950. High Noon – roman (1998)
  • 1999. Aftensang – roman (2000)
  • 2020. Post Festum - roman (2021)

Ungdomsromaner

  • Vikingskattens hemmelighet (1990)
  • Vikingskattens forbannelse (1992)
  • Vikingskattens voktere (1994)

Dramatikk

  • Vaskerelvens Rose (1986)
  • Fredag den trettende, eller Poseidons hevn (1990)
  • Arven (fra sceneversjonen av Amalie Skrams Hellemyrsfolket) (1992)
  • Sivert skuteløs (fritt etter Amalie Skrams «To venner») (1994)
  • 1900. Christian Molands hemmelige liv l (2005)

Sakprosa

  • Varg Veums Bergen. En annerledes Bergens-guide. – reiseguide i Varg Veums Bergen (1992)
  • Regnbyen. Om solen, regnet, byen og bergenserne – (1991) (sammen med Stig Holmås)
  • Amalie Skrams verden – tekst/bilder (1996) (sammen med Irene Engelstad og Liv Køltzow)
  • Hundreårsboken – sakprosa (2000) (sammen med Jo Gjerstad)

Noveller

  • Hekseringen – noveller med Varg Veum (1985)
  • Blues for Amalie Jensen. Tekster fra Bergen – noveller (1995)
  • De døde har det godt – noveller med Varg Veum (1996)
  • Duen fra Bergen – lettlestbok (2003)

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg