Fabiano Caruana er en italiensk-amerikansk sjakkspiller. Caruana er per oktober 2018 rangert som nummer to i verden med rating på 2827. Han oppnådde tittelen stormester (GM) i en alder av 14 år og 11 måneder, og har spilt i verdenstoppen siden 2012. I november 2018 møter han Magnus Carlsen i en VM-match i London.

Caruana hadde stor fremgang i 2014 etter en rekke sterke resultater. I juli passerte han 2800 i rating etter å ha vunnet den årlige toppturneringen i Dortmund. I august/september vant han Sinquefield Cup i Saint Louis med 8½ av 10 poeng og en ratingprestasjon på 3108. Her deltok seks av verdens ti beste spillere, blant andre verdensmester Carlsen. Denne seieren er blant historiens aller beste turneringsresultater.

I likhet med mange sjakkspillere hadde Caruana en aggressiv spillestil som ungdom, men nå regnes stilen hans som mer universell. Det betyr at han behersker alle faser av spillet og alle stillingstyper omtrent like godt. Mange har også karakterisert spillet hans som «computeraktig», fordi han i likhet med sjakkprogrammene klarer å forholde seg objektivt til stilllingen på brettet. Dette innebærer også at Caruana i liten grad lar seg påvirke av hvem han spiller mot, og har for eksempel virket uredd i møte med verdensmester Magnus Carlsen.

Caruana vant kandidatturneringen i mars 2018, og får dermed møte Carlsen for å spille om VM-tittelen i november. De to spillerene har hatt jevnbyrdige prestasjoner det siste året, og de står med omtrent lik rating før matchen. Caruana har vunnet tre toppturneringer etter kandidatturneringen, og har dermed vist spesielt god form i forhold til tidligere år.

Det at de to klart beste spillerene i verden møtes til VM-match har ikke skjedd siden Garri Kasparov og Anatolij Karpov spilte flere matcher på 1980-tallet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.