Fabiano Caruana, italiensk sjakkspiller oppvokst i USA. Caruana er per oktober 2014 rangert som nummer to i verden med ratingtall 2844. Han oppnådde tittelen stormester (GM) i en alder av 14 år og 11 måneder og har spilt i verdenstoppen siden 2012. Sin lave alder og høye spillestyrke tatt i betraktning er Caruana en klar fremtidig VM-utfordrer.

Caruana hadde stor fremgang i 2014 etter en rekke sterke resultater. I juli passerte han 2800 i rating etter å ha vunnet den årlige toppturneringen i Dortmund. I august/september vant han Sinquefield Cup i Saint Louis med 8½ av 10 poeng og en ratingprestasjon på 3108. Her deltok seks av verdens ti beste spillere, blant andre verdensmester Magnus Carlsen. Denne seieren er blant historiens aller beste turneringsresultater.

I likhet med mange sjakkspillere hadde Caruana en aggressiv spillestil som ungdom, men nå regnes stilen hans som mer universell. Det betyr  at han behersker alle faser av spillet og alle stillingstyper omtrent like godt. Mange har også karakterisert spillet hans som "computeraktig", fordi han i likhet med sjakkprogrammene klarer å forholde seg objektivt til stilllingen på brettet. Dette innebærer også at Caruana i liten grad lar seg påvirke av hvem han spiller mot, og har for eksempel virket uredd i møte med verdensmester Magnus Carlsen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.