Faktaboks

Fabiano Caruana

Fabiano Luigi Caruana

Født
30. juli 1992, Miami
Fabiano Caruana under VM-kampen mot Magnus Carlsen i 2018.
/NTB Scanpix.

Fabiano Caruana er en italiensk-amerikansk sjakkspiller. Caruana er per oktober 2018 rangert som nummer to i verden med rating på 2827. Han oppnådde tittelen stormester (GM) i en alder av 14 år og 11 måneder, og har spilt i verdenstoppen siden 2012. I november 2018 tapte han en VM-match mot Magnus Carlsen i London.

Caruana hadde stor fremgang i 2014 etter en rekke sterke resultater. I juli passerte han 2800 i rating etter å ha vunnet den årlige toppturneringen i Dortmund. I august/september vant han Sinquefield Cup i Saint Louis med 8½ av 10 poeng og en ratingprestasjon på 3108. Her deltok seks av verdens ti beste spillere, blant andre verdensmester Carlsen. Denne seieren er blant historiens aller beste turneringsresultater.

Spillestil

I likhet med mange sjakkspillere hadde Caruana en aggressiv spillestil som ungdom, men nå regnes stilen hans som mer universell. Det betyr at han behersker alle faser av spillet og alle stillingstyper omtrent like godt. Mange har også karakterisert spillet hans som «computeraktig», fordi han i likhet med sjakkprogrammene klarer å forholde seg objektivt til stillingen på brettet. Dette innebærer også at Caruana i liten grad lar seg påvirke av hvem han spiller mot, og har for eksempel virket uredd i møte med verdensmester Magnus Carlsen.

Verdensmesterskapet 2018

Caruana vant kandidatturneringen i mars 2018, og fikk dermed møte Carlsen for å spille om VM-tittelen i november. De to spillerne hadde hatt jevnbyrdige prestasjoner det siste året, og de sto med omtrent lik rating før matchen. Caruana hadde vunnet tre toppturneringer etter kandidatturneringen, og hadde dermed vist spesielt god form i forhold til tidligere år.

Det at de to klart beste spillerne i verden møttes til VM-match hadde ikke skjedd siden Garri Kasparov og Anatolij Karpov spilte flere matcher på 1980-tallet. Alle de 12 ordinære partiene endte med remis, selv om begge spillerne hadde store muligheter til å vinne enkeltpartier underveis. Carlsen avgjorde matchen ved å vinne tre hurtigsjakkpartier på rad i omspillet. Spillestilen til Caruana baserer seg på mye tidkrevende regning, og egner seg derfor dårlig i hurtigsjakk. Carlsen har en mer intuitiv spillestil som passer godt med mindre tid. Derfor ble Carlsen på forhånd sett på som klar favoritt i et omspill.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg