Espen Thorup er en internasjonalt kjent transportdesigner fra Bærum

Amund Løken, gjengitt med tillatelse. Begrenset gjenbruk

Espen Thorup er en norsk industridesigner, særlig kjent for design av båter. Han har mottatt en rekke designpriser for sitt arbeid, både nasjonalt og internasjonalt. Espen Thorup og hans firma Thorup Design har sin spesialkompetanse innen transportdesign, og jobber hovedsakelig med utforming og konstruksjon av fritidsbåter, ferger og hurtigbåt for norske og utenlandske produsenter.

Espen Thorup er utdannet ved Art Center College of Design i Pasadena, California i USA Bs (hons), der han i perioden 1983-87 oppnådde en Bachelor of Science (Honours) i Industriell design.

Etter studietiden fordypet Thorup seg i transportdesign, blant annet gjennom sine arbeider med store skogsmaskiner og pionerutgaven av elbilen Think (1993). Thorup var ansvarlig for designet av eksteriøret på bilen. I tillegg til biler designet Thorup også Fløibanens vogner i 2000 og hurtiggående passasjerferger for Fjellstrand AS (1987-1995). Fjellstrands båter går i trafikk på alle verdens kyster.

Thorup har designet fritidsbåter siden 1992, da han ble engasjert av båtprodusenten Nordkapp. Dette førte til et mangeårig samarbeid der Thorup så langt (per 2014) har designet 18 modeller for den norske båtprodusenten. I januar 2014 ble Nordkapp Enduro 605, designet av Thorup, kåret til «Powerboat of the year 2014».

I 2009 inngikk Thorup et samarbeid om Flipper-båtene fra den finske båtprodusenten Bella Boats. De første 10 modellene ble lansert i 2012, alle tegnet av Espen Thorup.

Espen Thorup har også kompetanse innen møbel og har designet stoler til blant annet Flytoget (1996-1997) og diverse stoler til ferger.

I 1991 mottok Thorup sin første, store utmerkelse da han fikk Norsk Forms Designpris for yngre formgivere. Etter dette har han mottatt en rekke nasjonale og internasjonale utmerkelser. Deriblant har han mottatt Merket for god design fra Norsk Designråd 11 ganger i perioden 1992–2002.

I perioden 2004–2014 har Thorup blitt nominert 6 ganger til den internasjonale båtprisen European Powerboat of the Year for beste motorbåt. Av seks nominasjoner har han vunnet to ganger, for båtene Marex 37 (2009, eksteriør design) og Nordkapp 605 Enduro (2014).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.