Engabreen

Engabreen. I forgrunnen Engabrevatnet (10 moh.)
Lisens: CC BY SA 3.0
Nærkontakt med Engabreen, med glattskurt berg som avdekkes når bretunga trekker seg tilbake.
Engabreen, 2018
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Artikkelstart

Engabreen er en bre i Meløy kommune, Nordland fylke. Breen er den lengste utløperen fra Svartisens vestlige del.

Brefronten til Engabreeen nådde tidligere nesten ned til havets overflate innerst i Holandsfjorden, og var et yndet turistmål for cruiseskip som kom inn fjorden. Fra 1930-årene og fram til midten av 1960-årene trakk brefronten seg nesten to kilometer tilbake, og et stort vann dannet seg foran breen, Engabrevatnet, som ligger ti meter over havet. Senere har det først vært i fremrykking, så i ny tilbaketrekking, og brefronten ligger nå rundt 400 meter fra Engabrevatnet og 2,5 kilometer fra fjorden. Brefronten på Engabreen ligger rundt 100 meter over havet. og er en av de lavestliggende breene i Norge.

En av de største brebevegelser som noensinne er målt på en norsk bre, 125 centimeter i døgnet, er registrert i brefallet på Engabreen.

Under Engabreen er det bygd vanninntak for kraftverk. I 1995 ble det etablert et glasiologisk forskningslaboratorium under breen der forskere fra tunneler i fjellet under isen kan få tilgang til bresålen under 200 meter is. Det er det eneste sted i verden forskere direkte kan gjøre observasjoner under så tykk is.

Kart

Engabreen
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg