En nasjons fødsel
En nasjons fødsel
Av .

En nasjons fødsel er en amerikansk spillefilm fra 1915 som er regissert av David Wark Griffith, etter Thomas W. Dixons roman The Clansman (1905).

Faktaboks

Også kjent som
The Birth of a Nation
Uttale
nasjˈons fødsel

Filmen skildrer en sørstatsfamilies skjebne under den amerikanske borgerkrigen, 1861–1865, og i tiden umiddelbart etter. En nasjons fødsel er regnet for å være svært rasistisk, og filmen fremstiller den høyreekstreme organisasjonen Ku Klux Klan på en forherligende måte. Til tross for sin kontroversielle historie og åpenlyse rasisme er filmen regnet som en av stumfilmtidens milepeler

D. W. Griffith og fotografen Billy Bitzer anvendte her en rekke teknikker som fikk stor betydning for filmens utvikling, blant annet store avstandsbilder i kontrast med nærere bilder, bevegelig kamera, avansert klippeteknikk og nyansert personinstruksjon. Filmen markerer på mange måter gjennombruddet for filmen som kunstart og selvstendig medium. I hovedrollene spiller Henry B. Walthall, Lillian Gish og Mae Marsh.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg