Emerentze Barclay

Faktaboks

Emerentze Barclay

Emerentze Carlsen Barclay, Emerentze Munch

født:
1786, Larvik
død:
1868, Christiania

Emerentze Barclay, gift Munch, er kjent for sin biografi Emerentze Munchs Optegelser som ble publisert i Skilling-Magazin i 1883. Denne kaster lys over livet og tenkningen i datidens Christiania, og representerer et sjeldent kvinneperspektiv på samtidens begivenheter.

Fru Emerentze Munch, f. Barclays Optegnelser ble senere publisert i bokform av Haagen Krog Steffens i 1907, med utdypende etterord ved H. K. Steffens. Emerentze Barclay var gift med Norges første akademiutdannete maler, Jacob Munch.

Emerentze Barclay var samfunnsengasjert og opptegnelsene hennes omhandler, i tillegg til det mer personlige som berører henne og hennes manns liv, historiske og politiske hendelser i Norge, Danmark og Europa. Teksten gir leseren en tidsreise tilbake til slutten av 1700-tallet og første halvdel av 1800-tallet og er dermed et verdifullt bidrag til å forstå livet i Christiania på denne tiden.

Emerentze Barclay skrev selv sitt familienavn Barcley. På hennes tid ser skrivemåten Barchley og Barckley ut til å være mest benyttet. Familien har i nyere tid vedtatt skrivemåten Barclay som neppe er riktig, ettersom det stammer fra en annen slekt som også innvandret til Norge, Barclay de Tolli.

Kommentarer (2)

skrev Cathrine Reusch

Jeg har to bilder som bør inn i artikkelen, et ungdomsportrett, pastel tegnet av Jacob Munch og et foto (daguerreotypi) av henne som gammel dame.Begge bildene er vist i Haagen Krog Steffens pblikasjon fra 1907. Jeg har scannet pastellen fra boken, bildet ligger på nett.NB Artikkelen bør hete Emerentze Barclay - uten mellomnavnet..Cathrine

skrev Cathrine Reusch

Dr. Philos (kunsthistorie) Truls Aslaksby mener Haagen Kroghs Steffens antagelser i siste avsnitt om slekten/ slektsnavnet er feil. Jeg vil komme nærmere tilbake til dette - men inntil videre bør det siste avsnittet vedr. dette utgå.Med vennlig hilsenCathrine Reusch

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg