Emerentze Barclay

Faktaboks

Emerentze Barclay

Emerentze Carlsen Barclay

Emerentze Munch

Født
1. juli 1786, Larvik
Død
31. oktober 1868, Christiania (nå Oslo)
Daguerreotypi av Emerentze Munch
.
Lisens: fri

Artikkelstart

Emerentze Barclay var en norsk forfatter. Hun er kjent for sin biografi Emerentze Munchs Optegelser, som ble publisert i Skilling-Magazin i 1883. Denne kaster lys over livet og tenkningen i datidens Christiania, og representerer et sjeldent kvinneperspektiv på samtidens begivenheter.

Fru Emerentze Munch, f. Barclays Optegnelser ble senere publisert i bokform av Haagen Krog Steffens i 1907, med utdypende etterord ved H. K. Steffens. Hun var gift med Norges første akademiutdannete maler, Jacob Munch.

Barclay var samfunnsengasjert, og opptegnelsene hennes omhandler, i tillegg til det mer personlige som berører henne og hennes manns liv, historiske og politiske hendelser i Norge, Danmark og Europa. Teksten gir leseren en tidsreise tilbake til slutten av 1700-tallet og første halvdel av 1800-tallet, og er dermed et verdifullt bidrag til å forstå livet i Christiania på denne tiden.

Emerentze Barclay skrev selv sitt familienavn Barcley. På hennes tid ser skrivemåten Barchley og Barckley ut til å være mest benyttet. Familien har i nyere tid vedtatt skrivemåten Barclay, som neppe er riktig, ettersom det stammer fra en annen slekt som også innvandret til Norge, Barclay de Tolli.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Cathrine Reusch

Jeg har to bilder som bør inn i artikkelen, et ungdomsportrett, pastel tegnet av Jacob Munch og et foto (daguerreotypi) av henne som gammel dame.Begge bildene er vist i Haagen Krog Steffens pblikasjon fra 1907. Jeg har scannet pastellen fra boken, bildet ligger på nett.NB Artikkelen bør hete Emerentze Barclay - uten mellomnavnet..Cathrine

skrev Cathrine Reusch

Dr. Philos (kunsthistorie) Truls Aslaksby mener Haagen Kroghs Steffens antagelser i siste avsnitt om slekten/ slektsnavnet er feil. Jeg vil komme nærmere tilbake til dette - men inntil videre bør det siste avsnittet vedr. dette utgå.Med vennlig hilsenCathrine Reusch

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg