Elisha Graves Otis

Faktaboks

Elisha Graves Otis
Født
3. august 1811, Halifax, Vermont, USA
Død
8. april 1861, Yonkers, New York, USA
Elisha Otis demonstrerer bruken av en heis i 1854.

Artikkelstart

Elisha Graves Otis var en amerikansk mekaniker og oppfinner, regnes som opphavsmann til den første anvendbare personheis.

Otis fikk i 1852 i oppdrag å innrede og drive en ny møbelfabrikk i Yonkers i New York. Her utviklet og installerte han hva han kalte en sikkerhetsheis. Heiser var inntil da bare brukt til varetransport, da sikkerheten var for lav til at de kunne brukes til personbefordring. Otis utviklet en dampdreven heis med et fangapparat som automatisk trådte i funksjon ved kabelbrudd.

Året etter åpnet han en egen heisfabrikk i Yonkers. Etterspørselen var lav inntil Otis ved en demonstrasjon i New York i 1854 selv entret en av sine heiser og beordret kabelen kuttet.

I 1857 ble den første personheisen installert i varehuset E.V. Haughwout & Co. i New York. Otis' sikkerhetsheis var en viktig forutsetning for byggingen av høyhus og skyskrapere i New York og andre amerikanske byer.

Etter Otis' død ble firmaet videreført av hans to sønner som Otis Elevator Company, i dag verdens største produsent av heiser, rulletrapper og rullende fortau.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg