Restauranten El Bulli i Cala Montjoi
.
Lisens: CC BY SA 3.0

El Bulli var en verdenskjent gourmetrestaurant i Cala Montjoi, på Costa Brava-kysten i Catalonia. Den hadde tre stjerner i Michelinguiden og var anerkjent som et av verdens beste og mest innovative spisesteder. Sjefskokk var Ferran Adrià. Restauranten stengte i 2011.

Maten

I utgangspunktet var El Bullis kjøkken basert på katalansk og spansk mat, men fra slutten av 1980-tallet endret dette seg til fordel for en mer eksperimentell tilnærming til matlaging. Først med fokus på hele middelhavsområdet, deretter til et nesten grenseløst og eksperimentelt fokus på alle slags teknikker og råvarer. Fra 1987 var El Bulli stengt noen måneder hvert år, en periode som ble brukt til eksperimentering og utvikling av neste sesongs meny. Kjøkkenet serverte en smaksmeny med flere ulike retter.

Internasjonal anerkjennelse

I 1981 ble Juli Soler ansatt som restaurantsjef, og samme år fikk El Bulli sin andre stjerne i Michelinguiden. I 1983 begynte Ferran Adrià å arbeide på El Bullis kjøkken, i mars 1984 ble han fast ansatt og i november samme år ble han kjøkkensjef. I 1985 begynte også Ferrans bror Albert Adrià å arbeide på restauranten. Dette var nøkkelpersonene i restaurantens storhetsperiode, sammen med kokkene Oriol Castro, Eduard Xatruch og Mateu Casañas, som var sentrale i arbeidet med å utvikle menyen.

Gjennom 1990-årene ble El Bulli stadig mer kjent i restaurantverdenen, og i 1997 ble den tildelt tre Michelinstjerner. I 2002 ble El Bulli for første gang kåret til verdens beste restaurant i Restaurant Magazine, og det skjedde også ved fire anledninger til – i 2006, 2007, 2008 og 2009 – etter at kåringen ble gjennomført av utvalgte matkritikere, kokker og matelskere fra 2006.

Økonomi

Til tross for sin unike status i gourmetmatens verden gikk El Bulli med økonomisk tap hvert år fra 2000, blant annet på grunn av restaurantens tallrike stab (blant annet mer enn 40 kokker). Tapet ble tjent inn ved salg av bøker og foredragsaktivitet av Ferran Adrià. Restauranten hadde en kapasitet på kun 8 000 gjester per sesong (men fikk så mange forespørsler at alle bordbestillinger for neste sesong ble gjort i løpet av én eneste dag), og var altså stengt flere måneder hvert år.

Stenging

30. juni 2011 hadde restauranten El Bulli sin siste servering. Senere er El Bulli omgjort til en stiftelse med et kulinarisk kreativt senter i restaurantens tidligere lokaler.

Bøker og film

El Bulli-teamet selv har utgitt en rekke bøker, både kokebøker og bøker om selve restauranten. Fenomenet El Bulli har også vært tema for flere andre bøker, blant annet The Sorcerer's Apprentices (Lisa Abend), Reinventing Food (Colman Andrews), Comer Arte (Francesc Guillamet) og Le Magicien d'elBulli (Manfred Weber).

Regissøren Gereon Wetzel fulgte El Bulli-teamet i ett år, både i deres eksperimenteringsarbeid og i restaurantens åpne sesong. Den resulterende filmen heter El Bulli: Cooking in Progress. Siste serveringsdag 30. juni 2011 ble også dokumentert i filmen El último vals.

Tidligere historie

Restaurantens historie begynte i 1961, da tyske Hans Schilling og hans kone Marketta kjøpte bygningen og etter hvert startet en strandrestaurant. Selve navnet El Bulli kommer fra Schillings to bulldog-hunder.

På 1970-tallet utviklet El Bulli seg til en høyere standard under den franske kjøkkensjefen Jean-Louis Neichel (som var inspirert av nouvelle cuisine), med tildeling av den første stjernen i Michelinguiden i 1975.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg