Eivind Koren, norsk farmasøyt og grunnlegger av et norsk tidsskrift for kjemi som fortsatt utgis.

Koren ble født i Nordfjordeid, men familien flyttet til Christiania da Eivind var 4 år så han vokste opp der i byen. Hans far var lege August L. Koren (1833-1929) og hans bror Kristian Koren (1863-1938) var riksantikvar fra 1913-33.

I I 1885 tok Eivind middelskoleeksamen på katedralskolen. Han gikk deretter i lære på Svaneapoteket hos apoteker W. F. W. Eckell og tok medhjelpereksamen i 1889 og apotekereksamen i 1892. Han arbeidet deretter ved forskjellige laboratorier på universitetet og studerte gjæring i København. I mange år var han en populær manuduktør til medhjelpereksamen (dvs han ga privatundervisning). Han var aktiv i den farmasøytiske forening og i foreningen som i 1916 tok navnet Norsk Kjemisk Selskap. Sin første faste stilling fikk han som generalsekretær i Norges Apotekerforening.

Det Koren huskes for i dag er at han i 1904 grunnla et tidsskrift som han ga navnet Tidsskrift for kemi og farmasi. Han var redaktør for tidsskriftet til sommeren 1920 da han uventet døde etter en gallestensoperajon, bare 50 år. Tidsskriftet utgis fortsatt. Nå med navnet Kjemi. Årgangene som har utkommet viser kjemiens utvikling i Norge både akademisk og industrielt. I mange år dekket tidsskriftet også bergvesen og metallurgi.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.