Eiksmarka er en tettbebyggelse lengst øst i Bærum kommune i Akershus.

Eiksmarka ligger ved Røabanen og grenser til Vestre Aker bydel i Oslo. Området tilhørte opprinnelig gården Eik. Boligområder er utbygd fra 1950-årene med Norges første kjøpesenter, og nytt Eiksmarka senter sto ferdig i 2018.

Eiksmarka kirke er ei rektangulær arbeidskirke i betong og tre fra 1959. Arkitekt var Jahn H. Jahnsen. Bygget ble rehabilitert i 2013–2014 med Terje Grønmo som arkitekt. Utvendig er kirken kledd med sibirsk lerk. I kirkerommet er det lyst treverk og glass. Kirken fikk også nytt orgel.

På Fossum sto tidligere en verksskole fra 1804 for barna til de ansatte på Fossum jernverk, som lå like nord for Eiksmarka. I 1860 kom ny skolebygning som var i bruk til 1950-årene. Fremdeles står en skolebygning og noen arbeiderboliger.

Eiksmarka skole for 1.-7. trinn er fra 1953 med utbygning i 1956, 1958 og 1959. Det meste av disse bygningene ble revet og ny skole sto ferdig i 2000. I sørlige del av Eiksmarka ligger Øvrevoll Galoppbane.

Kart

Eiksmarka
Eiksmarka
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg