Egil Hjorth-Jenssen, født i Halden, norsk skuespiller og teatersjef. Debuterte 1914 på Stavanger Teater. I Oslo var han knyttet til de fleste teatre, bl.a. Nationaltheatret 1934–37. Hjorth-Jenssen spilte en lang rekke farse- og lystspillfigurer med humør og rutine, men han skapte også kloke og levende karakterskildringer som Gottfred i Det lykkelige skibbrudd og Stråmann i Kærlighedens komedie. 1932–39 formann i Norsk Skuespillerforbund, 1939–46 sjef ved Den Nationale Scene. Senere var han knyttet til forskjellige Oslo-scener. I 1960-årene hadde hans spill nådd et preg av stillferdig ekthet. Slik møtte man ham som Nationaltheatrets gjest i James Saunders Neste gang vil jeg synge (1968). Hjorth-Jensen vil huskes av det store publikum først og fremst for sitt frodige og varme spill som kirketjener Evensen i Fjernsynsteatrets innspilling av Den store barnedåpen (1961).

Han debuterte på film 1927 i Den glade enke i Trangvik, og spilte senere i en rekke norske filmer, oftest i karakterkomiske biroller. Særlig var han aktiv som filmskuespiller i 1960-årene, i filmer som Bussen (1961), Musikanter (1967), De ukjentes marked (1968) og Brent Jord (1969).

Videre lesning

Denne artikkelen er hentet fra papirutgaven av leksikonet, utgitt i 2005-2007. Artikkelen hadde ingen navngitt forfatter, men en tilknyttet fagkonsulent.

Fagkonsulent for denne artikkelen var

Publisert på nett 14.02.2009. Det er siden gjort 2 endringer.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Vi trenger ny fagansvarlig for Skuespillere i norsk film- og teaterhistorie

Fagansvarlig har ansvar for å:

  • Vurdere endringsforslag fra leserne
  • Svare på spørsmål i kommentarfeltet
  • Skrive nye artikler
  • Forvalte og oppdatere gamle artikler

Vil du bli fagansvarlig?

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.