Faktaboks

Dumfries and Galloway
Uttale
dʌmfrˈi:s ənd gˈæləwei

Dumfires and Galloway er en kommune i Skottland i Storbritannia, som grenser mot England og fjorden Solway Firth. Kommunen hadde 151 324 innbyggere ved folketellingen i 2011 og et areal på 6426 kvadratkilometer. Dumfries er administrasjonssenter og største by.

Dumfires and Galloway ble opprettet i 1975 og omfatter grevskapene Dumfriesshire, Kirkcudbrightshire og Wigtownshire og en liten del av Ayrshire i vest. Det høyeste punkt er Merrick, 843 meter over havet. Naturreservatet Mull of Galloway er det sørligste punktet i Skottland.

Dumfires and Galloway er relativt tynt befolket og området består av et lite fruktbart bakkelandskap, som skråner sørover fra Southern Uplands ned mot Solway Firth. Bosetningen er konsentrert til kysten og til dalene Annandale, Eskdale og Nithsdale.

Jord- og skogbruk er de viktigste næringsveiene, med oppdrett av sau og storfe, men turisme og tjenesteytende næringer blir stadig viktigere. Langs kysten drives fiske, mens industri, blant annet tekstil-, næringsmiddel- og kjemisk industri, finner sted i byene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg