Faktaboks

Dumfries
Uttale
dʌmfrˈi:s

Dumfries er en by i Skottland i Storbritannia og hovedstad i grevskapet Dumfriesshire. Byen ligger ved elven Nith, 13 kilometer fra utløpet i Solway Firth, og har 33 010 innbyggere (2011).

Trikotasje og strikkevarer var det tradisjonelle håndverket i byen, men har blitt overtatt av tweedproduksjon, turisme og næringsmiddelindustrien. Dumfries er også sentrum for et omfattende kvegmarked der omkring to femtedeler av Skottlands meieriprodukter og 1/5 av alt rødt kjøtt kommer fra.

Skotlands nasjonaldikter Robert Burns bodde i Dumfries fra 1791 til sin død i 1796. Tallrike minnesmerker er dedikert til ham. Burns Mausoleum inneholder dikterens levninger og huset han bodde i er nå museum, Burns' House.

Under andre verdenskrig fantes en treningsleir for norske soldater i Dumfries, som senere ble sentrum for hærens forsynings- og depotvirksomhet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg