Dragen
Stjernebildet Dragen ligger rett ved siden av Lille Bjørn. Polarstjernen ligger rett til høyre for utsnittet i figuren. De mest lyssterke stjernene i området er navngitt.
Av /Stellarium.
Dragen

Dragen slik den fremstår på nattehimmelen. Hvordan linjene i et stjernebilde tegnes kan variere mellom ulike kilder. Den tidligere polstjernen Thuban er markert.

Av /Norsk tilpasning: Maria Hammerstrøm.
Lisens: CC BY SA 3.0

Dragen er et stjernebilde mellom Store bjørn og Lille bjørn, nær himmelens nordpol. Hodet tegnes av fire stjerner som danner en skjev firkant. Ifølge araberne er det de fire kamelene som forsvarte Kamelføllet, en svak stjerne midt i firkanten.

Faktaboks

Også kjent som
Draken latin Draco forkortelse Dra

I halen, som slynger seg inn mellom Store bjørn og Lille bjørn, står stjernen α (Thuban), som var polarstjerne for 4000 år siden og vil bli det igjen om rundt 21 000 år som følge av presesjon.

I Dragen ligger den lyssterke planetariske tåken Kattøyetåken og kvasaren Q1634+706, som er 12,9 milliarder lysår fra Jorda og det fjerneste objektet som kan observeres i et amatørteleskop.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg