Dione fotografert fra Voyager 1 i 1980. Månens overflate har mange kratere; det største av dem er mindre enn 100 km i diameter og har en sentraltopp.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Dione er en av Saturns måner.

Faktaboks

Uttale
diˈone

Dione ble oppdaget av Giovanni Cassini i 1684.

Karakteristikk

Dione har en diameter på 1118 kilometer. Tettheten er på 1,5 g/cm³, som er 1,5 ganger tettheten til vann. Dette antyder at en tredjedel av Dione består av stein, mens resten er is. Dione inneholder forholdsvis mye stein i motsetning til issatellittene som omgir den.

Overflaten til Dione viser stor variasjon. Siden som er vendt mot Saturn er lys og dekket av kratre, den andre siden har langt dårligere refleksjonsevne og viser et nettverk av lyse streker på mørk bakgrunn. I dette området sees de største kratrene, med diameter opptil 200 kilometer. På overflaten finnes også et system av daler, hvor den lengste dalen er rettlinjet og strekker seg over mer enn 500 kilometer.

Overflatetemperaturen er i gjennomsnitt –304 °C.

Bane

Dione har en omløpstid rundt Saturn på 2,7 døgn og beveger seg i en middelavstand på 377 000 kilometer fra Saturn. Dione er i bunden rotasjon med Saturn.

Den lille månen Helene beveger seg i samme bane som Dione.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg