Marie Foss

Faktaboks

Marie Foss
Født
14. februar 1907, Vejle, Danmark
Død
28. februar 1993, Bærum, Akershus

Marie Foss var en norsk musikkpedagog, fiolinist og kordirigent. Hun huskes som kordirigent i NRK i årene 1947–1985 og som stifter av NRKs jentekor og Studiokoret (nå Det norske jentekor).

Danmark

Marie Alsted var født i Vejle i Danmark, hvor faren var skoleleder. Hun viste tidlig talent for musikk, og studerte fiolin ved Det Kongelige Musikkonservatorium i København.

Hun underviste en tid ved København Drengekorps Musikskole, og var i 1936–1938 ansatt ved København Musikkonservatorium og Musikskole.

Norge

Hun ble gift med en nordmann i 1933, og som Marie Foss flyttet hun til Oslo i 1938. Her var hun først lærer ved Robert Rieflings klaverinstitutt.

Etter andre verdenskrig ble hun ansatt i NRK. Det ble et 38-årig engasjement, fra 1947 til 1985. Det var Lauritz Johnson, som ledet programmer for barn, som foreslo at NRK skulle opprette et jentekor med Foss som leder.

Dette koret ble en livsoppgave. Som kordirigent viste Marie Foss seg umiddelbart ambisiøs. NRKs jentekor ble snart lagt merke til for sitt høye nivå og ble en kjent institusjon. Hun startet et eget aspirantkor for de som ville inn.

I 1972 etablerte hun en ungdomsgruppe, hvis medlemmer var rekruttert fra jentekoret. Dette ble senere til NRKs Studiekor og vant en rekke internasjonale priser. Med koret reiste hun på turneer i USA og flere europeiske land.

Foss samarbeidet med Jorunn Kirkenærs barneballett, og engasjerte kjente norske komponister til å skrive for koret.

Hun ledet NRKs Jentekor til 1985. Da var hun 78 år gammel. Koret ble nedlagt, men tradisjonen fortsatte i form av Det norske jentekor.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg