Det internasjonale utviklingsfondet

Det internasjonale utviklingsfondet, bedre kjent som International Development Association (IDA), er en av to store finansieringsinstitusjonene som til sammen utgjør Verdensbanken. IDA tilbyr kapital på svært gunstige vilkår til fattige land for å fremme utvikling, og er i stor grad finansiert av bistandsmidler. Den andre finansieringsinstitusjonen i Verdensbanken, International Bank for Reconstruction and Development, er selvfinansierende og investerer mer i rikere land og på forretningsmessige vilkår. IDA ble etablert i 1960.

Faktaboks

også kjent som:
International Development Association, IDA

IDA tilbyr lån til svært lav eller ingen rente, og lang tilbakebetalingstid. Typiske formål vil være helse, utdanning, vann og sanitær, landbruk, infrastruktur eller næringsutvikling. IDA er også involvert i gjeldsslette, respons på humanitære kriser og noen andre ordninger. Det årlige utlånsvolumet utgjør rundt regnet 25 milliarder USD.

Bare stater med særlig svak økonomi, som antas å ikke ha tilgang til kapital på normale betingelser, kan låne fra IDA. For tiden utgjør dette 74 land.

IDA eies av 173 land. De rike medlemslandene bidrar med størstedelen av bankens kapitalbehov ved ny kapitaltilførsel hvert tredje år.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg