Der Struwwelpeter

I «Historien om Knut som suget på tommelfingeren» er konsekvensene alvorlige. Hvis han ikke slutter å suge på tommelen, kommer skredderen og klipper av tommelfingrene.
Av .

Artikkelstart

Der Struwwelpeter er ei tysk bildebok fra 1844/1847 som er blitt berømt for sine groteske parodier på oppdragelse basert på straff og konsekvenser. Boka ble skrevet og illustrert av den tyske legen Heinrich Hoffmann (1809–1894).

Faktaboks

Også kjent som
Busteper, Den store Bastian, Der Struwwelpeter oder lustige Geschichten und drollige Bilder

Hoffmanns første håndskrevne eksemplar var en julegave i 1844. I 1845 kom den første trykte utgaven. Fra og med den tredje utgaven av boka, fra 1847 inneholdt boka de ti fortellingene på vers som i dag er standardutgaven. De ti barna i diktene får merke at dårlig oppførsel straffes med utskjelling, uflaks eller gruvekkende represalier.

Boka ble oversatt til dansk i 1847, og i 1867 fikk den det navnet den er kjent under på dansk: Den store Bastian. Den første oversettelsen til norsk var ved Sofie Voss i 1920; men det norske navnet på diktene, Buste-Per, var etablert flere tiår tidligere. En ny oversettelse ved Gerda Moter Erichsen utkom i 1997.

Mange bøker er inspirert av Struwwelpeter. Fra nyere tid kan nevnes musikalen Shockheaded Peter (1998) og Knut Nærum og Bjørn Ouslands bildebok Slemme barn (2008).

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg