Den Norske Løve
Krasjan av Den Norske Løve, som ble tildelt Eugen, hertug av Närke (1965–1947), i 1904.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Den Norske Løve er en norsk suveren ridderorden som ble innstiftet av kong Oscar 2. i 1904. Ordenen hadde bare én grad og var ment hovedsakelig å skulle være en fyrsteorden. Den skulle gi unionskongen som norsk konge adgang til å tildele et utmerkelsestegn av samme rang som den svenske Serafimerorden.

Ordenen kunne bare ha 12 norske medlemmer samtidig, foruten medlemmer av kongehuset og utenlandske statsoverhoder og prinser. For ordenstildeling til nordmenn krevdes det at disse først hadde fått storkors av St. Olavs Orden.

Ordenstegnet er en kronet, oval og rødemaljert gullmedaljong med den norske løve i gull omgitt av en gyllen laurbærkrans. På baksiden står ordenens motto Over dybet mod høiden, som var stifterens personlige valgspråk. Til ordensdekorasjonene hørte også krasjan, ordensbånd i norske farger, ordenskjede med 9 øksebærende løver alternerende med kongens monogram.

Foruten seks medlemmer av huset Bernadotte ble Den Norske Løve i innstiftelsesåret tildelt keiserne Vilhelm 2 og Frans Josef, kong Christian 9 av Danmark og den franske president Émile Loubet.

Etter unionsoppløsningen i 1905 ble ordenen ikke utdelt. Den Norske Løve ble opphevet av kong Haakon 7. ved en hoffresolusjon 11. mars 1952. Den siste innehaver av Den Norske Løve var den svenske kongen Gustav 6. Adolf.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg