Faktaboks

Demosthenes

Δημοσθένης – Dēmosthénēs

Uttale
demˈosthenes
Født
384 fvt., Athen
Død
12. oktober 322 fvt., Kaláuria (Póros), Argolís
Demosthenes
Demosthenes, byste i Trinity College, Dublin.
Demosthenes
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Demosthenes

Demosthenes. Romersk kopi av gresk skulptur fra 280 f.Kr.

Av /KF-arkiv ※.

Demosthenes var en athensk politiker, og antikkens kanskje største taler. Han var sønn av velhavende foreldre; etter deres død satte hans formyndere formuen over styr. Demosthenes utdannet seg til taler og ble meget dyktig, selv om han hadde store vanskeligheter på grunn av utydelig stemme og kortpustethet. Det fortelles at han stod i brenningen og talte med småstein i munnen for å øve opp taleferdigheten.

Han levde av sine inntekter som forfatter av rettstaler, men fra 354 opptrådte han også som politisk taler. Hans mål var å gjenreise Athen; i sine taler gikk han inn for intervensjon og aggressiv politikk i Hellas. Snart samlet han hele sin kraft om å bekjempe kong Filip av Makedonia, som han mente truet Hellas' frihet. Men i sin kamp undervurderte han sin motstander. I 340 fremkalte han krigen mot Filip, som endte med nederlaget ved Khaironeia i 338. I dette slaget kjempet Demosthenes som menig soldat, og han fikk det ærefulle vervet med å holde liktalen over de falne. Kort etter stilte Ktesifon, Demosthenes' venn og meningsfelle, forslag om å hedre Demosthenes med en gullkrans for hans fortjenester. Aiskhines, Demosthenes' hovedmotstander, angrep Ktesifon for forslaget, og i rettssaken «om kransen» kom det til et oppgjør mellom Demosthenes, som forsvarte Ktesifon, og Aiskhines. Ved prosessen i 330 fikk Demosthenes oppreisning. I 324 ble han dømt for å ha beriket seg av penger som var deponert hos den athenske stat og en kort tid var han fengslet, men unnslapp til Aigina.

I 323 ble Demosthenes kalt tilbake og deltok i opprøret mot makedonerne. Da det gikk dårlig, måtte han flykte til Kalauria, hvor han tok gift da han ble innhentet av Antipatros' folk. Av hans taler mot Filip, «de filippiske taler», er ti (hvor kanskje bare åtte av dem er ekte) bevart. I alt finnes cirka 60 taler som bærer Demosthenes' navn, men av dem blir omtrent halvparten ansett for uekte. Hans veltalenhet utmerket seg ved alvor og kraft.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg