Deep Impact

Bilde tatt av Deep Impact 67 sekunder etter at innslagslegeme traff overflaten på kometen.
Av .
Illustrasjon av Deep Impact ved kometen Tempel-1 i øyeblikket innslagslegemet treffer kometoverflaten.
Av .

Artikkelstart

Deep Impact var en amerikansk romsonde som besøkte kometen Tempel-1. Målet var å studere den indre oppbygningen til en komet. Det ble gjort ved å krasje et innslagslegeme inn i kometen.

Innslagslegemet, som var 1 meter lang og veide 370 kg, traff kometen med en hastighet på 37 000 km/t. Det resulterte i et krater på kometens overflate. Observasjoner av krateret og materialet som ble kastet opp i været av nedslaget, avslørte at overflatelaget til en kometen er svært porøs og at kometen er veldig løst oppbygd. Den består av 75 % tomrom. Deep Impact oppdaget at kometen inneholder store mengder organiske forbindelser og det ble også funnet vannis der.

Deep Impact ble skutt opp i januar 2005 og ankom kometen i juli 2005. Romsonden fullførte sitt hovedoppdrag i august 2005. Det var fortsatt drivstoff igjen og romsonden ble sendt videre for å møte kometen 103P/Hartley 2, som den ankom i november 2010. Derfra ble den sendt videre til å besøke en jordnær asteroide, men kontakten med romsonden ble brutt i september 2013.

Prosjektet var utviklet og drevet av NASA og Jet Propulsion Laboratory.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker:

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg