Komet Tempel-1
Bilde tatt av Deep Impact 67 sekunder etter at innslagslegeme traff overflaten på kometen.
Av .
Deep Impact
Illustrasjon av Deep Impact ved kometen Tempel-1 i øyeblikket innslagslegemet treffer kometoverflaten.
Av .

Deep Impact var en amerikansk romsonde som besøkte kometen Tempel-1. Målet var å studere den indre oppbygningen til en komet. Det ble gjort ved å krasje et innslagslegeme inn i kometen.

Innslagslegemet, som var 1 meter lang og veide 370 kg, traff kometen med en hastighet på 37 000 km/t. Det resulterte i et krater på kometens overflate. Observasjoner av krateret og materialet som ble kastet opp i været av nedslaget, avslørte at overflatelaget til en kometen er svært porøs og at kometen er veldig løst oppbygd. Den består av 75 % tomrom. Deep Impact oppdaget at kometen inneholder store mengder organiske forbindelser og det ble også funnet vannis der.

Deep Impact ble skutt opp i januar 2005 og ankom kometen i juli 2005. Romsonden fullførte sitt hovedoppdrag i august 2005. Det var fortsatt drivstoff igjen og romsonden ble sendt videre for å møte kometen 103P/Hartley 2, som den ankom i november 2010. Derfra ble den sendt videre til å besøke en jordnær asteroide, men kontakten med romsonden ble brutt i september 2013.

Prosjektet var utviklet og drevet av NASA og Jet Propulsion Laboratory.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker:

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg