David Egenæs var en norsk misjonær som arbeidet på Madagaskar. Han reiste til Madagaskar i 1869 etter at han hadde blitt utdannet som misjonær på misjonsskolen i Stavanger.

Der grunnla han i 1869 misjonsstasjonen Ambohimasina i Betsilei. Det var et sted som lå i landets indre. Han ledet misjonsstasjonen til 1901. Da hadde misjonsstasjonen utviklet seg til å bli et senter med 63 skoler og over 5000 elever. Arbeidet på Madagaskar er stadig viktig for Det norske misjonsselskap (NMS) og har fått støtte av Norad.

Egenæs kom fra Eikenes i Dalsfjorden. Det var et område med en sterk misjonsbevegelse. Etter at han og familien returnerte til Norge bosatte de seg Dale i Fjaler.

  • Birkeli, Fridtjov (1967). Norsk misjonsleksikon. Stavanger: Nomi
  • Fuglestad, Finn og Simensen, Jarle (1986). Norwegian missions in African History, Vol. 2: Madagascar. Oslo: Norwegian University Press.
  • Myklebust, Olav (2005). Dalsfjorden. Volda: Volda kommune.
  • Simensen, Jarle og Gynnild, Vidar (1980). Forskningsprosjektet "Norsk misjon i afrikansk historie. Madagaskar og Zululand i det 19 århundre". norske misjonærer, misjonsbevegelse og misjonstenkning på 1800-tallet, en del av norsk sosial- og mentalitetshistorie. Trondheim: Universitet i Trondheim.
  • Skeie, Karina Hestad (2005). Building God's Kingdom in Highland Madagascar: Norwegian Lutheran Missionaries in Vakinankaratra and Betsileo 1866 -1903. Oslo: Universitet i Oslo.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.