Faktaboks

David Egenæs
Født
1838
Død
1921

David Egenæs var en norsk misjonær som arbeidet på Madagaskar. Han reiste til Madagaskar i 1869 etter at han hadde blitt utdannet som misjonær på misjonsskolen i Stavanger.

Der grunnla han i 1869 misjonsstasjonen Ambohimasina i Betsilei. Det var et sted som lå i landets indre. Han ledet misjonsstasjonen til 1901. Da hadde misjonsstasjonen utviklet seg til å bli et senter med 63 skoler og over 5000 elever. Arbeidet på Madagaskar er stadig viktig for Det norske misjonsselskap (NMS) og har fått støtte av Norad.

Egenæs kom fra Eikenes i Dalsfjorden. Det var et område med en sterk misjonsbevegelse. Etter at han og familien returnerte til Norge bosatte de seg Dale i Fjaler.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Birkeli, Fridtjov (1967). Norsk misjonsleksikon. Stavanger: Nomi
  • Fuglestad, Finn og Simensen, Jarle (1986). Norwegian missions in African History, Vol. 2: Madagascar. Oslo: Norwegian University Press.
  • Myklebust, Olav (2005). Dalsfjorden. Volda: Volda kommune.
  • Simensen, Jarle og Gynnild, Vidar (1980). Forskningsprosjektet "Norsk misjon i afrikansk historie. Madagaskar og Zululand i det 19 århundre". norske misjonærer, misjonsbevegelse og misjonstenkning på 1800-tallet, en del av norsk sosial- og mentalitetshistorie. Trondheim: Universitet i Trondheim.
  • Skeie, Karina Hestad (2005). Building God's Kingdom in Highland Madagascar: Norwegian Lutheran Missionaries in Vakinankaratra and Betsileo 1866 -1903. Oslo: Universitet i Oslo.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg