Bulgaria har en rik tradisjon når det gjelder folkedans, og det eksisterer en rekke fremragende ensembler som bygger på folkedans. Imidlertid er disse ofte blitt mer tilpasset sceniske danseformer, selv om det er en intim forbindelse med den opprinnelige folkedansen. Når det gjelder ballett, både klassisk og moderne, ble det første profesjonelle ensemblet grunnlagt 1927 av Anastas Petrov, og det var tilknyttet nasjonalteateret i Sofia. Etter andre verdenskrig har profesjonell dans i Bulgaria vært sterkt influert av russiske lærere og koreografer, og en rekke bulgarske dansere og koreografer har studert i Russland.

En statlig høyskole for dans ble dannet 1951. 1953 ble Sofias nye operahus åpnet, og samtidig ble ballettkompaniet styrket og flere nye ballettverk ble tatt opp på repertoaret. Det er flere mindre ensembler i de større byene, og den internasjonale ballettkonkurransen som blir avholdt hvert annet år i Varna, er blant de mest respekterte innen ballettverdenen. Konkurransen, som ble avholdt første gang 1964, har en internasjonal jury. Mange av de tidligere konkurransedeltagerne hører til verdens elite innen ballett.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg