Faktaboks

Daniel Rybakken
Født
26. mai 1984, Bergen, Norge
Levetid - kommentar
Oppvokst i Oslo, arbeider i dag i Oslo og Göteborg
Colour.
Colour. Design Daniel Rybakken & Andreas Engesvik i 2010. Produsert av Ligne Roset i 2011, og relansert av e15 i 2014.
Av .
Counterbalance
Counterbalance. Lampe designet i 2012 for Luceplan.
Av .

Daniel Rybakken er en norsk industridesigner særlig kjent for lysdesign. Arbeidene hans omfatter både møbler og lamper, men også romlige kunstinstallasjoner. Rybakken har mottatt en rekke priser for sitt arbeid, både nasjonalt og internasjonalt.

Utdannelse

Rybakken startet utdannelsen i industridesign ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo. I 2006 dro han til Sverige for et utvekslingsår på Högskolan för Konst och Design i Göteborg. Han kom i 2007 tilbake til Oslo for en kort arbeidsperiode hos Norway Says. Rybakken fant deretter ut at han ønsket å fullføre sin Master of Fine Arts in Design i Sverige.

Gjennombrudd

Under Rybakkens siste termin ved Konst och Design i Göteborg 2008 stilte han ut arbeider på Salone del mobile – Møbelmessen i Milano. Der fikk han mye oppmerksomhet fra pressen, med blant annet et åttesiders oppslag i det italienske magasinet Abitare og en helside i Wallpaper. Dette kan regnes som hans gjennombrudd.

Året etter, i 2009, ble Rybakken kåret til «beste unge designer» på SaloneSatellite under møbelmessen i Milano og han ble i 2011 bedt om å lage en egen installasjon for å feire 50-årsjubileet til Salone del Mobile.

Etter endt studie etablerte han i 2008 sitt eget designkontor. Enkeltpersonforetaket Daniel Rybakken design studio er registrert i Norge, men Rybakken arbeider i dag både fra Oslo og Göteborg.

Mellom kunst og design

Rybakken foran sin installasjon Daylight Entrance, Stockholm.

Arbeidene til Daniel Rybakken beveger seg i et grenseland mellom kunst og design. Han jobber i stor grad med selvinitierte prosjekter, både innen industridesign, utsmykning og mer konseptuelle kunstprosjekter og installasjoner.

Rybakken har et internasjonalt perspektiv i arbeidene sine og designer for blant annet den italienske lampeprodusenten Luceplan, Ligne Roset, svenske Asplund og tyske e15. Han er også tilknyttet galleriene Kreo i Paris og Rossana Orlandi i Milano.

Arbeidene hans er tydelig gjenkjennbare i formspråket, som er minimalistisk, enkelt og tydelig. Rybakken sier selv at han lar seg inspirere av grafisk design og todimensjonale teknikker.

Lysdesign

Lysintstallasjon

Daniel Rybakken. Lysinstallation ved Spazio Rossana Orlandi i samarbeid med Luceplan. Milano, 2012.

Rybakken er mest kjent for sine arbeider med lys. Han forsøker å gjenskape dagslys i lukkede rom eller interiører, noe som blant annet kommer til syne i hans lysinstallasjon Subconscious Effect of Daylight fra 2008.

I 2013 kjøpte Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design i Norge inn flere av arbeidene til soloutstillingen «Daniel Rybakken, The New Light». Dette er en vandreutstilling som i perioden 2013–2015 ble vist flere steder i Norge. Utstillingen viser et stort utvalg av Rybakkens forskjellige lysdesign – både lamper som er i produksjon og konseptuelle lysinstallasjoner.

Red Dot og Compasso d'oro

I 2014 mottok Daniel Rybakken Red Dot Design Award for lampen Ascent og Red Dot for Counterbalance i 2013. Samme år mottok han også den prestisjefylte prisen Compasso d'oro for lampen Counterbalance. Rybakken er den første skandinaviske designeren som har blitt tildelt denne prisen.

Priser og utmerkelser i utvalg

  • «Best of the best» under årlig tildeling av Red Dot Award 2007.
  • Anders Jahres kulturpris for unge kunstnere 2008.
  • Scheiblers legat – talentpris for design 2009.
  • Norsk Forms pris til unge formgivere 2010.
  • Bruno Mathsson-prisen 2011.
  • Årets lampe – Bo Bedre 2012 (Counterbalance).
  • Årets lampe – Elle Interiör Sverige 2013 (Light Tray. designet i samarbeid med Andreas Engesvik).
  • Årets lampe – Elle Decoration International Design Award 2013 (Counterbalance).
  • London Design Medal: Young Talent Award i 2013.
  • Torsten och Wanja Söderbergs pris (2017).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

Daniel Rybakken

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg