Daft Punk
Daft Punk
Av .

Daft Punk var en fransk dance- og elektronikaduo.

Duoen ble dannet i 1992 av DJ-ene Thomas Bangalter (født 1975) og Guy-Manuel de Homem-Christo (født 1974). De er kjent for sin fengende og dansbare musikk i grenselandet mellom funk, dance og house. Daft Punk har også gjort seg bemerket ved at de alltid opptrer live og på bilder med masker eller robothjelmer.

Bangalter og de Homem-Christo møttes på ungdomsskolen i Paris på slutten av 1980-tallet, og dannet etter hvert indierockbandet Darlin’ sammen med Laurent Brancowitz. Etter en kort karriere med og noen få live-konserter, samt to låter utgitt på en samle-EP fra Duophonic Records, ble Darlin’ oppløst og Bangalter og de Homem-Christo startet Daft Punk.

De debuterte med singelen The new wave i 1994, og franskmennene ble straks omtalt som progressive innovatører innen housemusikk av musikkpressen. Året etter fulgte de opp med Da Funk som ble deres første store hit, en singel som til sammen solgte mer enn 30 000 enheter. Daft Punk skrev under en avtale med Virgin Records, og albumdebuten Home work (1997) var en stor kommersiell suksess, som ga dem nominasjoner til både Grammy Awards og BRIT Awards året etter.

På oppfølgeren Discovery (2001) gjorde Bangalter og de Homem-Christo en ny vri med tung bruk av samples fra 70- og 80-tallet samt autotune på vokalen, noe som bidro til duoens berømte «robotmusikk»-image. Den tredje albumet Human after all ble på sin side ingen publikumsuksess, deretter gikk det åtte år før neste plate, Random Access Memories (2013), ble utgitt. Dette albumet var lagt opp som en hyllest til discomusikken generelt, og discoartisten Giorgio Moroder, spesielt.

Albumet inneholder gjesteopptredener av vokalister som Panda Bear, Pharrell Williams og Julian Casablancas (The Strokes), og ble lansert med en gigantisk markedsføringskampanje av Columbia Records og bandet selv.

Daft Punk ble oppløst i februar 2021.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg